Søsten guide – Alt du skal vide om søsten

Synes du, at din have trænger til et nyt pust, eller din indkørsel mangler nogle nye sten, så kan du læse mere om de forskellige søsten, som er oplagt til sådanne projekter, herunder.

Hvad er søsten?

Søsten er sten, der bliver hentet fra havbunden. Disse sten kommer i mange forskellige størrelse, alt fra det helt fine som vi kender som sand, og til de helt store sten, som bliver brugt til betonstøbninger. Det gør de, fordi det stenmateriale, der skal bruges til betonstøbninger, ikke må indeholde ler, hvilket disse sten ikke gør. De helt store søsten, knuses oftest til mindre dele. Fordi stenene har ligget så længe på havets bund, er de meget glatte og afrundede. Derfor står disse sten i god kontrast til andre mere hårde og kantede sten eller belægninger, som for eksempel en terrasse. De giver altså et blødt og stofligt udtryk til din have eller din indkørsel.

Hvad kan søsten bruges til?

Søsten benyttes oftest som dekorationssten i for eksempel krukker, plantebede tæt opad en husmur eller i havebede. De helt små søsten kan også anvendes til enten indkørsler, på kirkegårde, små stier eller andre steder i din have, hvor du tænker, de kunne være nyttige. Derudover kan stenene også bruges til at dække en rist du ikke synes er så pæn. Det er disse sten særligt gode til, da vand nemt siver ned igennem dem.

Forskellige farver

Søsten kommer i mange forskellige farver. Fordi stenen er hentet op fra havet, vil du have muligheden for at vælge de farver, du synes passer godt til din indkørsel eller dine blomsterbede. De mest populære søsten er enten de sorte eller de hvide søsten. Disse to farver er modpoler, men i en have fungerer det godt, hvis du vælger en af farverne. Begge farver står i god kontrast til for eksempel græs, men passer også begge godt i en indkørsel. Det er altså bare at vælge, hvilken farve du er mest til. Derudover har du også muligheden for at vælge søsten i farver som grå eller brune nuancer. Det giver et mere afdæmpet look, og de brune nuancer vil blende godt ind i din have, hvor de falder i et med jorden og græsset. Disse sten er utroligt flotte, men er også i den dyre ende af prisskalaen.

Mange forskellige størrelser

Fordi søsten kommer i så mange forskellige størrelser, kan de også bruges til mange forskellige ting. De helt små bruges som sagt oftest til indkørsler eller til bede i haven. De lidt større sten kan bruges til dekoration, som for eksempel et bindeled mellem en terrasse og græsset. På den måde skaber det en tydelig overgang mellem græsset og terrassen, men det fremhæver også de store stens organiske udtryk. For at fremhæve dette endnu mere, kan man anvende en stålkant som skillelinje mellem belægningen og søstenene, hvilket igen fremhæver stenene som en form for udsmykning.

Kan jeg selv lægge søsten?

Hvis du gerne vil have søsten i enten din indkørsel eller et andet sted i din have, så er søsten ikke så svære at lægge. Søsten kommer i mange størrelser, men du vil selv kunne lægger de fleste af dem. Hvis søstenene skal spredes ud i en indkørsel, kan det godt komme til at tage rigtig lang tid, men er bestemt ikke noget, du ikke kan gøre selv. Stenene skal fordeles og lægges ordenligt, så overfladen bliver nogenlunde lige. Dermed ikke sagt, at din indkørsel eller bed, skal stå snorlige, da stenenes runde former og ujævne udseende også skal træde igennem. Så hvis du synes, at en brolægger bliver for dyr, vil du sagtens kunne lægge stenene selv.

Kan jeg få en professionel til at lægge dem for mig?

Hvis du synes, det lyder for besværligt, eller du ikke har tiden til at lægge søstenene selv, kan du sagtens for en professionel brolægger til det. Med en professionel brolægge kan du næsten altid være sikker på et godt og stabilt resultat. Da de er vant til at udføre dette arbejde og har det rigtige udstyr, ved de lige præcis, hvordan det hele skal lægge, så det ikke bliver for ujævnt og usikkert. Dertil kan du også få rådgivning i forhold til vedligeholdelse og dekoration af en professionel håndværker.

Hvad koster søsten?

Prisen på søsten varierer i den grad efter størrelsen og varianten af sten. De mest almindelige søsten, såsom perlesten, søral og nøddesten bliver pakket i det man kalder for bigbags, som vejer 500 kg. Her lægger prisen på omkring 799 kr. afhængigt af, hvor du køber dem. Derudover findes der flere søsten, såsom sort tahiti, marmor og polerede søsten, som er noget dyrere. De koster mellem 125 og 295 kr. for 25 kg. På siden her vil du have mulighed for at beregne, hvor mange kilo, du har behov for, til for eksempel at dække din indkørsel med lige præcis den sten, du ønsker.