Fugesand guide

De fleste projekter kræver både den rette tilgang, en tilpas mængde viden, men næsten vigtigst af alt; de rette materialer. Hvis ud for eksempel skal have anlagt en fliseterrasse i din have, eller ønsker en gangsti omkring dit hus, så er fugesand sandsynligvis et af de allervigtigste materialer for dig i denne proces.

Står du og skal have udført et projekt med fugesand, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om, hvad fugesand er og hvordan det benyttes? Så er du kommet til det rette sted. Læs med her hvor vi forklarer, hvad fugesand er, hvilken type du skal vælge, hvad det koster, og hvordan du kommer i gang med at bruge fugesand korrekt i din næste gør-det-selv opgave.

Hvad er fugesand?

Fugesand er en særligt type sand, som er udviklet specielt til at skabe stærke, solide og langtidsholdbare fuger. Fugesand består af en gennemtænkt kombination af både grove og fine sandkorn. Kombinationen af de forskellige kornstørrelser, sikrer både at fliserne låses i fugen, men også at der ikke trænger vand ned, som kan erodere underlaget under fliserne, så de bliver ustabile over tid. Derudover er fugesand helt tørt modsat meget andet sand. Det skyldes, at det er tørret i ovn i forbindelse med fremstillingen, og denne tørhed gør det utroligt nemt at fylde sandet ned i fugerne mellem fliser, og gør det nemt at fylde op, hvis fugerne skulle synke med tiden. Benyt for eksempel fugesand til fliser, hvis du skal have lavet en ny gangsti i haven. Du kan med fordel overveje flere forskellige farver af sand – for eksempel sort fugesand – så det passer til dine belægningssten til indkørslen, du vælger til dit projekt. Det bedste fugesand er det, som komplementerer dine fliser, og på den måde kan du gøre projektet endnu mere personligt, unikt og gennemarbejdet.

Stenmel eller fugesand? Hvad skal jeg bruge?

Hvis du går og skal til at anlægge et nyt projekt ved din bolig; for eksempel en ny terrasse, en gangsti eller en indkørsel, så overvejer du måske, hvorvidt du skal bruge stenmel eller fugesand til opgaven. Ønsker du en terrasse eller gangsti uden fliser, synes mange, at stenmel er flot at anvende. Knust granit har en flot mørk farve, som passer ind i mange moderne og skandinaviske hjem. Ønsker du et simpelt look, er en stenmelssti måske noget for dig – her graves et areal, hvor stien skal løbe, som fyldes med sand og stabilgrus for at sikre underlaget. Herefter kan du belægge med stenmel. Resultatet er flot, hårdt og minder om en petanquebane. Til gengæld kan det støve gevaldigt om sommeren, og også sætte sig fast under fodtøj. Derfor tænker mange sig om en ekstra gang, før de vælger denne løsning. Skal du derimod have anlagt terrasse eller gangsti med fliser, så anbefales det at anvende fugesand. Stenmel kan nemlig misfarve belægningen af dine sten, når det udsættes for regn – hvilket jo sker jævnligt i Danmark. Mange vælger stenmel, fordi det er ukrudtshæmmende, men der findes også ukrudtshæmmende fugesand, som du med fordel kan vælge for at slippe for ukrudt på terrassen eller i indkørslen.

Hvor meget fugesand skal jeg bruge?

Hvor meget fugesand, du skal bruge, afhænger af hvor stort et areal af belægningssten du skal have, og hvor store disse sten er. Som udgangspunkt siger man, at der skal bruges omkring 3 kg. fugesand per kvadratmeter fliser. Men små fliser har flere fuger (samlet set et større fugeareal) end store fliser, og derfor kan du med fordel op- eller nedjustere i forhold til din flisestørrelse.

Hvad koster fugesand?

Fugesands pris er ganske overkommelig. Typisk vil du kunne købe poser af 20kg for mellem 50kr. og 80kr. alt efter hvilken farve og hvilken kvalitet, du leder efter. I mange tilfælde vil prisen på fugesand afhænge af mærket, og derfor kan billigt fugesand sagtens være lige så godt som det dyre, du finder i byggemarkedet. Overvej eventuelt at kigge på anmeldelser af de forskellige produkter, inden du køber. Du kan også sommetider være heldig og finde fugesand på tilbud, hvor der vil være mange penge at spare.

Hvordan bruger jeg fugesand?

For at anvende fugesand mellem fliser, hælder du blot sandet ud på de belagte sten. Herefter bruger du en kost til at feje sandet ned i fugerne. Det er vigtigt, at du fejer diagonalt med fliserne, for at sandet lægger sig bedst. Fej fliserne helt rene, når alle fugerne er fyldte, og kør over arealet med en pladevibrator – en gang på tværs og en gang på langs. Afslut med at fylde fugerne op med sand og fej en sidste gang. Nogle vælger også at blande fugesand med cement for at få beton og mørtelmix, så også dette kan det praktiske sand anvendes til.