Nøddesten

Står du og skal have lagt en ny indkørsel eller mangler sten til dit blomsterbed? Så vil nøddesten være et godt bud på den type sten, du står og mangler. Her kan du læse mere om, hvad nøddesten er, og hvad det kan bruges til.

Hvad kan nøddesten bruges til?

Nøddesten bliver oftest brugt til dekoration i for eksempel krukker, blomsterbede eller langs en husmur. Dertil anvendes de også oftest omkring faskine eller rør, da vandet nemt og hurtigt løber igennem stenene uden at tage en hel del skidt med sig. Derudover er de også velegnet som bunddække i en indkørsel eller på en lille sti.

Stenene er små, ca. 16-32 mm, men du kan også finde mindre sten, hvis du ønsker det til for eksempel dit blomsterbed. Det kunne for eksempel være ærtesten. Dertil vil du også kunne vælge pigsten, som du kan få i forskellige størrelser, alt efter behov.

Video af Grus Direkte

Hvad er nøddesten lavet af?

Mange nøddesten du kan finde på markedet i dag er lavet af sømateriale. Dette betyder, at stenene er suget op fra havbunden.

Fordi de har ligget på bunden af havet så længe, er de blevet slebet af saltvandet og har derfor flotte og afrundede kanter.

Dette står altså i modsætning til for eksempel bakkemateriale, som for det meste kommer fra en grusgrav, da de har noget skarpere kanter.

Kan jeg selv lægge nøddesten?

Hvis du ikke har lyst til at bruge alverdens penge på at få lavet din indkørsel om, er denne form for belægning ikke det sværeste at gå til. Dog er det en belægning, der tager en hel del tid.

At brolægge sin indkørsel med nøddesten er lidt ligesom at bygge med byggeklodser. Du skal nemlig lægge hver enkel sten med håndkraft.

Dertil ikke sagt, at du skal lægge i vater eller det hele skal være snorlige. En stor del af charmen og også derfor mange mennesker vælger nøddesten er netop fordi, det har en ujævnt og lidt vildt udseende.

Indkørsel med nøddesten

Skal jeg have en professionel til at lægge mine nøddesten?

Hvis du ønsker at fylde for eksempel din indkørsel, kan du enten vælge at gøre det selv, men du har også muligheden for at få en brolægger til at gøre det.

Når en brolægger lægger nøddestenene for dig, kan du være sikker på, at stenene ligger som de skal. Da en brolægger har det rette værktøj og store maskiner, og bruger tid på at lægge alle stenene ordentligt, vil du ikke blive skuffet over resultatet, der vil være stabilt og pænt.

Det er selvfølgelig ikke gratis, så det er altid en god idé at aftale med brolæggeren inden han eller hun går i gang, hvor meget det kommer til at koste. De fleste firmaer har dog en fast pris.

Hvad koster nøddesten?

Nøddesten kommer i poser, da stenene er så små, at alt andet ikke kan betale sig. De koster mellem 159 og 336 kr. pr. ton.

Dette kan umiddelbart godt lyde af rigtig meget, men et ton nøddesten fylder cirka 0,7 kubikmeter, så derfor skal der faktisk en del til, hvis din indkørsel er stor. Dermed ikke sagt, at denne form for brolægning er alt for dyr. Hvis du er i tvivl om, hvor meget du skal købe, kan du beregne, det hele her på siden.