Gulvafslibning pris – Hvad koster slibning af gulv?

I denne artikel guider vi dig til, hvordan du finder den bedste pris på en gulvafslibning. Du kan enten vælge at gøre det hele eller dele af opgaven selv, hvis du vil spare penge. Har du derimod ikke evnerne eller tiden, så anbefaler vi dig, at indhente 3 uforpligtende tilbud på en gulvafslibning.

Der er intet som gulvene i et hjem, der signalerer en indbydende og lækker bolig. Desværre bliver mange trægulve slidt i løbet af årene, og ridser og hakker er med til at gøre, at gulvet ikke ser flot ud.

Du kan heldigvis i langt de fleste tilfælde slippe afsted med at få slebet dine trægulve i stedet for at lægge et helt nyt trægulv.

Læs med og bliv guidet igennem, hvordan en gulvafslibning foregår, hvad en gulvafslibning koster, om du kan gøre det selv, inden du kaster dig ud i projektet.

Hvad koster en gulvafslibning pr m2?

En gulvafslibning er ikke nogen helt billig affære, men faktisk er det stadig ikke så dyrt, som mange går og frygter.

Når man taler om priser på gulvafslibning, afregnes det for det meste per m2 som skal slibes. Gulvafslibning priser pr. m2 varierer alt efter, hvilken form for overfladebehandling, du ønsker på dit slebne gulv efterfølgende.

De priser som håndværkere oplyser for gulvafslibning, indeholder typisk både moms, materialer, kørsel, maskiner og timeløn. Så der kommer således ikke nogle skjulte udgifter oveni den pris du ser, og du kan derfor nemt udregne den totale omkostning ved projektet.

Pris på gulvafslibning uden overfladebehandling

Hvis du kun ønsker en gulvafslibning, og ingen overfladebehandling, så kan du slippe ganske billigt fra det. Denne løsning er relevant for dig, hvis du for eksempel selv vil stå for efterbehandlingen af dine gulve.

Priser på gulvafslibning alene koster typisk i omegnen af 60-80 kr. pr. m2. Det vil sige, at hvis du har en stue på 40 m2, så vil en gulvafslibning pris typisk ligge på 2400 – 3200 kr., som ikke er en voldsomt dyr løsning for et helt nyt udtryk i din bolig.

Vær dog opmærksom på, at dørtrin og trappetrin typisk afregnes separat og til en lidt højere m2 pris end selve gulvet. Dette skyldes, at disse områder er mere vanskelige og tager lidt længere tid af afslibe og eventuelt behandle.

Pris på gulvafslibning og lakering

Der er mange fordele ved at have lakerede trægulve i sit hjem. De primære årsager er, at det er mere modstandsdygtigt, nemmere at holde rent, og mange synes desuden, at det er virkelig elegant.

Hvis du gerne vil have lak på dine nyligt slebne gulve, så er der nogle ting du skal være opmærksom på, som påvirker prisen. Gulvafslibning priser afhænger nemlig af, hvor mange lag lak du vil have på dit gulv, eller om du for eksempel vil have et lag lud, inden der lægges lak ovenpå.

Hvor lak giver en blank og skinnende overflade på et trægulv, så giver lud en mere mat og hvidlig overflade og altså et anderledes udtryk i gulvet end lak alene.

Priseksempler på gulvafslibning pr. m2 med lakering

  • En gulvafslibning med to gange lak (som er relativt almindeligt) koster typisk omkring 100 kr. pr. m2.
  • Hvis du vil have en ekstra gang lak (og altså tre gange lak i alt), koster det ofte mellem 105 og 120 kr. pr. m2.
  • Ønsker du både lud og to gange lak efter din gulvafslibning, vil prisen ligge mellem 110 og 120 kr. pr. m2.

Prisforskellen på de forskellige løsninger er, som du kan læse ovenfor, ikke særligt stor. Men selvfølgelig kan der mærkes en prisforskel, hvis der er tale om et stort rum, eller hvis hele huset skal have en gulvafslibning.

Dog bør det ikke være prisforskellen, der bestemmer hvilken løsning, du vælger, men derimod din egen personlige smag og behag, samt hvilke ønsker du har for dit gulvs holdbarhed og udseende.

Sådan får du en billigere pris på gulvafslibningen

For at opnå en billig gulvafslibnings pris, er der et par ting du kan gøre. Det vigtigste er at forsøge at lave noget af arbejdet selv. Jo mere du selv kan lave, og altså jo mindre du skal betale dig fra, desto billigere bliver projektet for dig i kroner og øre.

Som nævnt ovenfor, så er den billigste løsning ved en gulvafslibning, hvis du kun skal have slebet gulvene og ikke have overfladebehandling på efterfølgende. Hvis du selv kan stå for den efterfølgende overfladebehandling, kan du på den måde gøre projektet lidt billigere.

Du kan eventuelt få nogle venner eller familiemedlemmer til at hjælpe dig med nogle af tingene. For eksempel kan I hjælpes ad med at fjerne møbler og klargøre rummet, inden håndværkeren kommer. Der er også penge at spare, hvis I selv gør rent efter projektet i stedet for at hyre professionel rengøring.

Sidst men ikke mindst bør du overveje at undersøge markedet for flere forskellige håndværkere, inden du hyrer. Der kan være en betragtelig forskel på håndværkeres timeløn, og derfor er det en god idé at undersøge flere forskellige virksomheder.

I nogle tilfælde vil en virksomhed også have lærlinge til at udføre disse typer arbejdsopgaver, som så vil blive udbudt til en billigere timeløn. Ligeledes kan nogle håndværkere tilbyde kampagnepriser eller andre gode tilbud, så hold øjne og øre åbne.

Vi anbefaler dig at hente 3 uforpligtende tilbud hos 3byggetilbud. Det er 100% gratis at modtage tilbuddet og du vælger selv om, du vil benytte dig af ét af de tre tilbud.

Hvorfor er en gulvafslibning vigtigt?

Der er mange gode grunde til at få slebet sit gulv en gang imellem. Både for æstetikken, men også for hygiejnen og økonomien. Her er de primære årsager til, at en gulvafslibning er vigtig:

Et flot indtryk

Gulvene i et rum er lidt som menneskers tænder; det er noget af det første, vi lægger mærke til, og det er med til at give os et førstehåndsindtryk – på godt og ondt.

Et gammelt og slidt trægulv kan hurtigt få et rum til at se utroligt trist og beskidt ud, og så er det næsten ligegyldigt, hvor flot og interessant din indretning ellers er.

Hygiejne

Derudover sker der typisk det med et slidt trægulv, at der nemmere samler sig snavs og skidt i huller, hakker, revner og sprækker.

Det gør det utroligt svært og utilfredsstillende at prøve at holde gulvet rent. Med en gulvafslibning bliver gulvet igen nemt at rengøre og også holde rent.

Splinter i fødderne og ødelagte strømper

Når trægulve slides, opstår der nemmere ujævnheder i gulvets overflade, som kan rive strømper i stykker eller i værste fald give splinter i fødderne, når man går på det. Disse ting undgås på et nyligt slebet gulv.

Potentielt højere vurdering og nemmere salg

Hvis du går og overvejer at sælge din ejendom, kan en gulvafslibning faktisk være en god investering. Hvis dit gulv er rigtig slidt lige nu, kan det nemlig være en af faktorerne, der skræmmer eventuelle købere væk.

Med en gulvafslibning efterlader dit hjem et indbydende og imødekommende indtryk – og kan måske give en lidt højere vurdering på din ejendom.

Hvordan foregår en gulvafslibning?

Uanset om du vælger at klare projektet med gulvafslibning selv, eller du betaler dig fra det med hjælp fra professionelle, så foregår processen nogenlunde ens hver gang.

I korte træk kan en gulvafslibning siges at indeholde disse delelementer / steps:

  1. Rummet klargøres: Møbler og eventuelle tæpper flyttes ud af rummet, så hele gulvet (eller det område af gulvet, som skal slibes) er blotlagt. Desuden kan det være en fordel at flytte loftslamper og penduler eller binde dem op, så de ikke er i vejen, mens der arbejdes.
  2. Gulvet klargøres: Gulvet skal vaskes og renses, så det er klar til at blive slebet. Ellers kan du risikere, at urenheder slibes ned i gulvet, hvilket ikke er pænt.
  3. Gulvet slibes: Selve gulvafslibningen påbegyndes og efterfølgende fjernes slibesporene.
  4. Gulvet rengøres på ny: Al støv fra gulvafslibningen fjernes.
  5. Gulvet overfladebehandles: De fleste trægulve i Danmark overfladebehandles med enten lak, olie eller voks. Det afhænger både af træsorten og af smag og behag og personlige præferencer.

Kan jeg selv slibe gulvet?

Nogle forestiller sig måske, at det at foretage en gulvafslibning er omtrent ligesom at male selv. Det er det dog ikke helt. Hvor de fleste kan slippe afsted med at male væggene i deres hjem, er det langt mere kompliceret at udføre en gulvafslibning.

Til en gulvafslibning kræves der en vis portion viden på området, for eksempel vedrørende materialer, samt håndtering af maskiner.

Selvom det ikke anbefales at gøre det selv, hvis du slet ingen erfaring har, kan det godt lade sig gøre at slibe sine gulve selv uden at være uddannet håndværker.

Hvis du for eksempel har erfaring inden for området, og generelt betragter dig selv som lidt af en handy man/woman, så kan du måske godt klare projektet, selv hvis du ikke arbejder som håndværker professionelt.

Dog er der mange forholdsregler at tage, og det er derfor en god idé at sætte sig godt ind i alle skridt af processen, inden du går i gang.

Sådan gør du det selv

Hvis du er fast besluttet på at prøve kræfter med en gulvafslibning selv, så bør du følge visse trin og i kronologisk rækkefølge.

Mange ting kan gå galt undervejs, og hvis du føler, at du mister overblikket over projektet, anbefales det at du beder en professionel om hjælp til resten.

Disse skridt skal du følge for det bedste resultat med gulvafslibning selv:

  1. Gør området klar

Begynd med at give dig selv de bedste arbejdsbetingelser ved at tømme rummet for møbler og inventar. Rummet skal være helt tomt: Ligesom hvis du skulle fraflytte.

  1. Gør gulvet helt rent

Begynd med at støvsuge gulvet, så al støv og alle nullermænd er væk. Vær grundig og kom helt ned i revner og sprækker for at fjerne skidt og snavs. Vask herefter gulvet grundigt med almindelig gulvvask. Det kan være nødvendigt at bruge klude eller svampe for at rense hakker og huller i gulvet i dybden.

  1. Skrab gammelt skidt væk

Hvis du har gamle malerrester eller rester fra lim eller spartel på gulvet, så sørg for at fjerne dette, så det ikke sætter sig fast i slibepapiret efterfølgende.

  1. Dyk alle søm og sænk eventuelle skruer

Dette trin er ganske vigtigt at have styr på. Når du skal slibe dit gulv, skal du være sikker på, at søm eller skruer ikke rager op og ødelægger slibepapiret. Dette kan undgås ved at banke søm ned med en sømdykker eller skrue sømmene ned i gulvet (ca. 2-3 mm. under gulvets overflade).

  1. Skærm resten af boligen af

Gulvafslibning støver og sviner helt utroligt meget. Igen er det ikke som et malearbejde, hvor det er nok at dække af umiddelbart ved siden af, hvor du maler: Når du sliber dine gulve, skal resten af huset skærmes grundigt af. Luk alle døre og dæk eventuelt af med ekstra plastikoverflader, som kan tapes fast. Støv finder sted alle vegne, og du vil gøre klogt i at være ekstra grundig med afdækningen.

  1. Fjern eventuelle paneler

Hvis der er paneler i rummet, kan det være en fordel at tage disse af, inden du går i gang, for at kunne komme ordentligt til i sider og hjørner af rummet.

  1. Find alle nødvendige maskiner til arbejdet frem eller afhent disse, hvis du har lejet dem.

Typisk betaler du for leje af denne type maskiner enten pr. døgn eller pr. time. Det er derfor vigtigt, at gulvet er helt klar, når du står med maskinerne i hænderne, så du på den måde slipper for at betale mere end højst nødvendigt for lejen.

  1. Udvælg den rette kornstørrelse

Jo højere kornstørrelse, desto finere er slibepapiret. Hvis du har store ujævnheder eller kumme brædder, skal du derfor begynde med en lav kornstørrelse. Hvis der er lak på gulvet, men ingen ujævnheder som sådan, skal du begynde omkring kornstørrelse 24. Hvis der ikke er lak på gulvet, kan du anvende en højere kornstørrelse (for eksempel kornstørrelse 40).

  1. Sørg for at være tilstrækkeligt beskyttet

Når du går i gang med en gulvafslibning, er det vigtigt at du passer på dine luftveje. Brug derfor en god maske til at dække for både næse og mund, inden du påbegynder slibearbejdet. Det kan desuden være rart at have handsker på, og de fleste foretrækker lange bukser og sko, for at undgå at støv med videre kommer ind og generer huden.

  1. Begynd med at slibe siderne

Benyt en kantsliber og gå i gang med at slibe kanterne hele vejen rundt i rummet. Sørg altid for at have godt styr på ledningen, så den ikke kommer i vejen hverken for dig eller maskinen.

  1. Benyt en vinkelsliber til hjørner

For at komme helt ind i hjørnerne, er det en fordel at anvende en trekantssliber.

  1. Anvend den store gulvsliber

Når du er færdig med både sider og hjørner, kan du gå i gang med resten af gulvet. Sørg igen for at ledningen er væk fra, hvor du arbejder, og sørg desuden for at støv samles om i en støvpose, som hænger på maskinen. Arbejd dig fremad ved at skubbe maskinen langs brædderne, og husk ikke at stå stille: Bevæg dig i et roligt og jævnt tempo for det bedste resultat.

  1. Fortsæt med at slibe indtil gulvet er jævnt, og du er tilfreds med resultatet.
  2. Herefter skal slibesporene fjernes

For et perfekt resultat, er det vigtigt at fjerne sporene fra slibemaskinerne. Fjern alt det gamle støv fra de første runder med slibemaskinen, og gør herefter klar til at slibe med finere slibepapir. Du kan med fordel starte med kornstørrelse 60, og herefter bevæge dig opad til kornstørrelse 100 og til slut kornstørrelse 150. Sørg for at anvende hver kornstørrelse jævnt over hele gulvet, og indtil den kornstørrelse ikke kan gøre gulvet glattere. Først herefter skal du skifte til en ny type slibepapir.

  1. Kanternes tur

Når du er tilfreds med gulvets primære areal, kan du gå i gang med at finpudse kanter og hjørner. Her skal du bruge samme fremgangsmåde i forhold til kornstørrelse, så du opnår et fejlfrit og ensartet resultat over hele gulvet.

  1. Er du færdig? Når du er tilfreds med gulvets udseende, er slibearbejdet færdigt.
  2. Rengøring

Støv sætter sig overalt i det rum, hvor gulvet er blevet slebet; på gulv, på vægge, i loftet, samt på alle værktøjer og materialer. Der skal derfor støvsuges og tørres af grundigt alle steder.

  1. Vask gulvet grundigt og sørg for, at der ikke gemmer sig støv i eventuelle fuger eller tilbageblivende revner.
  2. Efterbehandling

Husk at lade gulvet tørre mindst 24 timer, inden du går i gang med at overfladebehandle. De mest almindelige former for gulvbehandling er lud, olie, voks og lak. Du kan også tage et kig på denne guide.

Video: Sådan sliber du gulvet pænt


Video af Bolius

Fordele og faldgruber ved at slibe gulve selv

Som du kan se, så er der utroligt mange trin at holde styr på, hvis du vælger at stå for gulvafslibningen selv. Det gælder således om at holde tungen lige i munden.

Nogle danskere vælger at kaste sig ud i projektet selv, mens langt de fleste vælger at få det hele eller de fleste af opgaverne løst professionelt.

Fordele ved at slibe gulvet selv:

  • Spar penge: Det kan i mange tilfælde være billigere at klare arbejdet selv, særligt hvis du har nem adgang til at låne eller leje de nødvendige materialer.
  • Overblik over processen: Mange mennesker kan godt lide selv at forstå og kontrollere projekter som disse, og når man gør det selv, har man altid kontrol med alt, hvad der foregår og kan bedre styre, hvordan og hvornår tingene skal være.
  • Tilfredsstillende hobbyprojekt: For andre er der en stolthed og tilfredsstillelse i at kunne klare denne type projekter selv. En vellykket gulvafslibning kan på den måde give meget glæde og en god selvfølelse for de fleste.

På grund af den grad af kompleksitet forbundet med en gulvafslibning, er der dog også ganske mange faldgruber, som bestemt bør overvejes nøje, inden projektet påbegyndes.

Ulemper ved at slibe gulvet selv:

  • Det kan potentielt blive dyrere: Hvis du ikke har erfaring med, hvad du laver, kan du lynhurtigt ende med at bruge lang tid på projektet – både hvis du gør tingene rigtigt, men for eksempel skal leje udstyr over en længere periode, eller hvis du skal gøre nogle ting om på grund af fejl. Desuden vil der ofte ikke være mange penge at spare ved at gøre det selv, hvis du medregner din egen arbejdstid (og normale timeløn) i projektet.
  • Du kan ødelægge dit gulv: Hvis du ikke har helt styr på maskinerne, slibepapir og kornstørrelser, kan du desværre komme til at ødelægge dit gulv. Det er både utroligt ærgerligt og potentielt meget kosteligt, hvis du for eksempel skal have skiftet gulvbrædder ud eller have lagt helt nyt gulv efterfølgende.
  • Du kan selv komme til skade: En uerfaren håndtering af maskinerne, eller manglende sikkerhedsudstyr, kan være en fare for dit helbred, ve og vel samt for andre i husstanden. Denne faldgrube bør tages meget seriøst, og alle involverede parter i projektet bør tage deres forholdsregler.

Fordele ved at få ordnet gulvafslibning professionelt

Langt de fleste danskere foretrækker at få ordnet gulvafslibning professionelt. Dette skyldes særligt, at der ved en gulvafslibning skal anvendes særlige materialer og maskiner, som de fleste mennesker ikke har, og heller ikke ved, hvordan man skal bruge.

Det anbefales som udgangspunkt ikke, at man går i gang med et projekt om gulvafslibning, hvis man ikke har nogen erfaring overhovedet. Det er nemt at komme til skade med maskinerne, eller få ødelagt gulvet, hvilket er langt dyrere at få repareret efterfølgende.

De primære fordele ved at få ordnet en gulvafslibning professionelt er:

  • Du er sikret et smukt resultat: Når du vælger en professionel håndværker med mange års erfaring, får du kyndige og dygtige hænder til at udføre arbejdet. En håndværker har med garanti prøvet mange forskellige gulve før, og er derfor klar til at håndtere eventuelle udfordringer ved netop dit gulv. Derfor får du de bedste forudsætninger for et smukt og fejlfrit resultat.
  • Du får et nyt gulv på ingen tid: Mange gør-det-selv-projekter har det med at trække ud, fordi vi ikke lige får prioriteret det, som vi nok burde. Når du hyrer en professionel håndværker til at klare det for dig, er du sikker på, at arbejdet bliver gjort hurtigst muligt, og du kan således hurtigt efter nyde dit nye og flotte gulv.
  • Du slipper for selv at bøvle med maskiner og materialer: Hvis du ikke har stor erfaring med gulvafslibning, vil der givetvis være elementer af stress, forvirring og tvivl involveret i projektet. Alt dette slipper du for med en professionel håndværker. Han har lige præcis de rette materialer med, og ved præcis hvordan hver opgave skal udføres.
  • Du udsætter ikke dig selv for unødig fare: Med en håndværker til at ordne gulvafslibningen, slipper du for de risici forbundet med at håndtere maskiner og komme til at indånde støv undervejs i projektet.

Indhent tre tilbud og få den bedste gulvafslibning pris

Når du skal have slebet dine gulve, er det en rigtig god idé at få indhentet flere tilbud på din opgave. Når du gør dette, bliver du nemlig præsenteret for flere forskellige virksomheder og priser på gulvafslibning.

Du kan nemt få tre tilbud på en gulvafslibning med enkelte klik på nettet. Hvilket sikrer dig den bedste gulvafslibning pris. Det er ganske nemt og en stor fordel for dig som måske skal have slebet gulvet for første gang.

Det foregår ganske simpelt ved, at du udfylder en online formular, hvor du beskriver omfanget af projektet, samt eventuelle ønsker og krav. Herefter kan du blot læne dig tilbage og vente på, at tre tilbud tikker ind i din indbakke, eller at virksomheder ringer dig op.

De tre tilbud er helt uforpligtende, hvilket betyder at du ikke behøver at takke ja til et eneste af dem, hvis de ikke passer til dig. Til gengæld kan de tre tilbud gøre dig klogere på dit projekt, og måske få dig til at indse, at du har flere eller andre krav end først antaget.

Hvis det er tilfældet, kan du nemt gå ind og anmode om tre nye tilbud. Du kan også vælge at indgå i dialog med en eller flere af de tre virksomheder, som har kontaktet dig, og på den måde forhandle dig frem til netop den opgave, du gerne vil have løst og til den helt rigtige pris.

Det er nemt, bekvemt og aldeles tilgængeligt uanset hvor i Danmark, du bor. Der er selvfølgelig en stor koncentration af håndværkere omkring København, Århus og Odense og her vil du kunne få dine tre tilbud lynhurtigt.

Men også i byer som Aalborg, Roskilde, Amager, Horsens og Vejle kan du hurtigt og let indhente tre tilbud på slibning af dine gulve – kvit og frit og helt uforpligtende.

En gulvafslibning pris afhænger altså derfor også om du er lokaliseret i Århus, København, Aalborg eller hvor i Danmark du er. Det er som udgangspunkt altid en fordel at finde håndværkere tæt på din bopæl, da der ellers kan blive lagt ekstra gebyrer for kørsel oven i prisen.

Vedligehold af gulve – sådan holder du gulvene pæne efter en gulvafslibning

Når du lige har fået slebet dit gulv, er du forhåbentlig blevet virkelig glad for resultatet, og har nok også et ønske om at bibeholde det flotte udseende længst tid muligt. Heldigvis er der flere ting du kan gøre for at holde dit gulv ved lige, efter det er blevet slebet. De primære ting er:

  • Hold gulvet rent: Det lyder måske underligt, men en hyppig rengøring er en god måde at holde dit gulv ved lige på en billig måde. Når snavs ophober sig, eller du lader pletter sidde på gulvet, kan det blive trådt ned i gulvet og på den måde tilføje ekstra slidt på dit gulv.
  • Sæt filtdutter under møblerne: Igen er der tale om en ganske lille investering, men som til gengæld kan hjælpe dig gevaldigt i det lange løb. De fleste møbler kan ridse eller lave mærker i et trægulv, hvis vi ikke passer på. Derfor er det en utroligt god idé at sætte filtdutter under alle møbelben og underflader, så der ikke er kontakt direkte mellem møblet og gulvet.
  • Sørg for at holde overfladebehandlingen ved lige: Den overflade vi har lagt oven på vores gulv, er med til at sørge for at gulvet holder sig pænt længe og er modstandsdygtigt. Hvis er kommer ridser eller mærker, som trænger ned under overfladebehandlingen, er gulvet pludselig udsat. Sørg derfor for at overfladebehandle igen, hvis lak eller olie er blevet slidt af. Læs mere om overfladebehandling af trægulve hos Bolius.

Vi håber, at du med denne guide er blevet lidt klogere på, hvilke ting du skal overveje i forbindelse med at få slebet dine gulve, samt at du har fået et indblik i, hvad det koster, og hvilke fordele og ulemper der er ved at hhv. gøre det selv eller få en professionel på banen.

Rigtig god fornøjelse og god gulvglæde!

Sådan virker 3byggetilbud.dk