Epoxy gulv – en guide alle kan forstå

I denne guide får du en masse viden om epoxy gulv, så du kan få svar på dine spørgsmål inden du beslutter dig for at få lagt et epoxy gulv.

Vil du have en professionel til at lægge dit epoxy gulv? Så få den bedste pris på opgaven her. Hos 3byggetilbud.dk kan du helt gratis og uforpligtende modtage 3 tilbud fra kompetente firmaer i nærheden. Du skal blot udfylde opgavebeskrivelsen og dine informationer, så vil du blive kontaktet indenfor få dage.

Der var en gang, hvor epoxy gulve oftest blev forbundet med fabrikker og værksteder. Det skyldtes, at epoxy gulvet er ekstremt slidstærkt og rengøringsvenligt, og derfor kan holde til meget. Faktisk er epoxygulvet meget stærkere end beton.

I dag findes epoxygulve i mange farver, og bliver derfor også anvendt i private rum.

Epoxygulve giver rummet et råt og super moderne look, og gulvene er tilmed nemme at rengøre og slidstærke.

Vil du vide mere om epoxygulve, så læs med her, hvor vi guider dig med viden og inspiration til epoxy gulv i private hjem.

Hvad er epoxy?

Epoxy er et yderst slidstærkt bindemiddel, der består af to komponenter: en binder, der bliver blandet med en hærder – tilsammen danner de et slidstærkt og fleksibelt plastmateriale.

Binderen er harpiks og indeholder epoxy. Sammensætningen af de to komponenter gør gulvet stærkt. Når det hærder bliver gulvet helt stift.

Det er også i denne proces, at man kan tilføje maling, så gulvet får den ønskede farve. Den hurtige hærdningstid gør, at man må arbejde hurtigt og fokuseret, når først man hælder epoxyen ud over gulvet.

Vil man have et flot gulv, skal man desuden sørge for at være meget præcis med mængderne, når man blander massen. Det er derfor altid en god idé at rådgive sig hos en fagmand, inden man går i gang.

Kan jeg selv lave epoxy gulv?

Overvejer du at kaste dig over et epoxy gulv gør det selv-projekt hjemme hos dig? Det kan du godt. Det er dog vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i tingene, inden du går i gang. Du skal være omhyggelig og præcis, så du ender med et flot gulv, som du kan bruge i mange år frem.

Start med at sikre dig, at underlaget er fuldkomment renset. For at malingen kan binde ordentligt, skal underlaget være rent, tørt og fedtfri. Sørg for, at din overflade er fin – slebet til og lappet med de rigtige materialer.

Herefter skal du sørge for at få blandet epoxymalingen grundigt. Brug en boremaskine med et piskeris, når du blander de to komponenter sammen. Vær opmærksom på, at du kommer helt ud i kanterne, så du får det hele med.

Herefter skal det gå hurtigt. Som nævnt har epoxyen en hurtig hærdningstid, så din tid til at fordele epoxyen er begrænset. Brug en pensel, og mal med epoxy maling med en kortluvet rulle.

Inden du går i gang selv, er det en god idé at få styr på sikkerheden.

Hvad koster et epoxy gulv pr. m²?

Lad os kigge nærmere på epoxy gulv priser. Prisen kan variere meget, og det er klart, at det i høj grad afhænger af, hvorvidt man vælger at gøre det selv, eller om man får det lagt af fagpersoner.

Et estimat lyder på omkring 400-500 kroner pr. m². Vil man selv i gang og prøve kræfter med at lægge gulvet, kan man købe et sæt bestående af base og hærder, som dækker cirka 12 m², for cirka 700 kroner.

Der er altså noget at spare, hvis man vælger at gøre det selv, men det kræver, at man er grunding og holder tungen lige i munden. Man kan desuden tilkøbe epoxy lim, epoxy primer samt andre relevante produkter.

Epoxy gulv farver – Hvilke farver kan jeg vælge?

Når du skal vælge hvilken epoxymaling du vil bruge, skal du starte med at tage stilling til, hvilken farve gulvet skal have. De fleste forbinder epoxy med en lys grå farve, hvilket også er den mest brugte. Men der findes faktisk flere muligheder. Faktisk kan du i dag få epoxygulve i lige den farve, du ønsker dig.

Epoxyens glans og farvedybde er en af grundene til, at det er så populært i dag. Du kan vælge at lade rummet shine med et epoxy gulv i pangfarven postkasserød. Du kan også gå den mere afdæmpede vej og vælge en mere neutral farve.

Det kan være en god idé at give gulvet en klar lak efterfølgende for at gøre gulvet slidstærkt. Der findes epoxy maling, der passer de fleste gulve.

Hvilke rum egner epoxygulve sig til?

Måske forbinder du epoxy gulve med værksteder og industrielle rum. I dag kan du faktisk bruge epoxy i de fleste rum – så længe du har en pæn og ren overflade.

Nogle steder vil man anvende epoxy på grund af dets slidstærkhed, men du kan altså også friske et ellers kedeligt gulv op og give det et råt look – om du så vælger epoxy gulv i badeværelset, epoxy gulv i køkkenet eller epoxy gulv i garagen.

Du kan lige så vel have epoxygulve i dit private hjem som i industrien.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål:

Er epoxy farligt?

Nogle epoxytyper kræver, at man har maske på. Når du bruger vandige epoxyprodukter, som du ofte vil gøre, når du skal lave et epoxygulv i hjemmet, behøver du ikke at bruge maske. Der kan du nøjes med at lufte ud, hvis lugten generer dig.

Hvilke farver kan jeg give mit nye epoxy gulv?

I dag kan man få epoxygulve i stort set alle farver. Er du modig og ikke bange for, at gulvet bliver synligt, kan du for eksempel vælge et honninggult epoxy gulv.

Kan jeg male epoxy på alle underlag?

Typisk vil man lægge et lag af epoxy oven på beton. Det vil være en god idé at kontakte en fagperson, hvis man ønsker at lægge epoxy gulv ovenpå trægulv eller andre underlag. Epoxy vil løbe ned i eventuelle revner og huller, så det er vigtigt med en glat overflade.

Er epoxygulve glatte?

Svaret er nej – hvis gulvet er tørt. Er det nyvasket og stadig vådt, kan det godt være glat. Dette kan du løse ved at tilsætte skridsikre midler som for eksempel sand. Vejled dig hos en fagperson, før du putter det i.

Sådan virker 3byggetilbud.dk