Ærtesten til indkørsel

Det er ikke kun belægning med fliser, der kan være med til at give huset, haven eller indkørslen det look du ønsker dig. Du kan også vælge en af de forskellige former for natursten, der findes på markedet. Det kan give en rigtig smuk og anderledes afslutning på din indkørsel eller dine bede.

Ærtesten er bare en af de mange muligheder der findes på markedet, når det kommer til at vælge det, der hedder en ‘løs belægning’ til dine udendørs arealer. Det er den oplagte mulighed, fordi de er store nok til ikke at sætte sig i bilens dæk, men samtidig små nok til at have det lette og friske look, som mange er så glade for.

Hvad er ærtesten?

Ærtesten er en af de mindste former for natursten på markedet. De er på størrelse med granitskærver, men har i stedet for de meget genkendelige kantede former på granitten, langt mere bløde og afrundede former, der gør, at de ligger smukt på rigtig mange steder omring dit hjem.

Kan man købe hvide ærtesten?

Du kan vælge mellem to forskellige former for ærtesten:

  • Bakkemateriale
  • Materiale Sø

Det betyder helt enkelt, at stenene enten er hentet fra bakker eller i søer. Vil du gerne have en blanding med flest mulige hvide sten, så er bakkemateriale i langt de fleste tilfælde det bedste valg. Perlesten kommer i en bred vifte af forskellige farver og passer derfor rigtig godt til langt de fleste huse. Især røde og gule murstenshuse set rigtig smukke ud med de naturfarvede og bløde sten som en del af have og indkørsel. Vil du gerne have endnu større sten, så kan du i stedet vælge nøddesten, der er den næste størrelse på skalaen og måler 16-32 mm.

Hvad er forskellen på ærtesten og perlesten?

Som udgangspunkt er ærtesten den anden mindste form for småsten på markedet. De mindste vil være perlesten, der som regel er for små til belægning i indkørsler, fordi de sætter sig i dækkene. Ærtesten har en størrelse på mellem 8 og 16 mm på den længste led, mens perlesten er så små som 4 til 8 mm. Blandingen af farver og materialer i de to former for sten er ellers identisk. Derfor er det oplagt at vælge ærtesten til indkørsel og skabe et sammenhængende udtryk ved at bruge perlesten i samme farveskala som bunddække i bedene eller belægning på stierne i haven.

Hvor mange skal du bruge?

For at gøre det endnu lettere for dig at regne ud, hvor mange sten du skal bestille til det område du ønsker at dække, har vi valgt at lave en udregner til formålet. Det gør, at du ikke får bestilt for meget eller ender med et lag, der er for tyndt, som skal rives konstant, for at dække underlaget.

Hvad koster ærtesten?

Som regel vil du få dine sten leveret i en såkaldt ærtesten bigbag, der er en stor pose med 1000 til 1500 kilo sten og vil du gerne have fat i billige ærtesten, så er det dem du skal gå i. Ærtesten i poser er nemlig ofte billigere, hvis du skal dække mindre områder, men skal du dække et større areal kan du med fordel vælge at få en læsfuld leveret til døren i stedet, det er både lettere og billigere. Når prisen skal regnes ud på dine sten, er det som udgangspunkt både mængden og transporten der regnes med i den endelige pris. Bor du indenfor en bestemt radius fra forhandleren vil det ind imellem være gratis at få leveret dine sten, men oftest må der indberegnes en kilometerpris ud over prisen på selve stenene.