Facademaling pris – Hvad koster det at få malet facaden?

Der er ikke en fast pris på, hvad det koster at få malet facaden. Det afhænger nemlig af facadens overflade i kvadratmeter, facadens stand og lignende. Hos 3byggetilbud.dk som vi anbefaler, kan du 100% gratis og uforpligtende modtage 3 tilbud på maling af din facade.

Du skal blot udfylde formularen med en kort opgavebeskrivelse, hvorefter 3 firmaer vil byde ind på opgaven. Du vælger så selv om du vil acceptere ét af tilbuddene eller ej.

Facademaling er for dit hus, hvad huden er for dig. Den er husets yderste forsvar. Dens vigtigste formål er at stå imod vind og vejr, temperatursving og andet.

Det ville være nemt hvis facademaling kun skulle gøre huset vandtæt. Men lige så vigtigt at vand ikke kan slippe ind er, at det kan slippe ud igennem facademalingen. Facademalingen skal være derfor være diffusionsåben så huset kan ånde.

Det er vigtigt for indeklimaet, men også for facadens holdbarhed. En maling som ikke er diffusionsåben, som fx. oliemaling, er vandtæt, men også holder fugt og vand tilbage.

Når det bliver varmt og vandet vil fordampe, kan det ikke komme ud og der opstår damptryk under malingen. Det kan nogle gange ses som vabler på maling som ikke kan ånde.

Men hvad skal du ellers vide og hvad skal du overveje for at vælge den rette maling til facaden? Det gennemgår vi for dig herunder.

Hvornår bør jeg bruge facademaling?

Ikke alle facader har absolut brug for facademaling, men for de fleste er det en fordel. Malede facaden holder simpelthen længere. Og de holder sig også pæne længere.

Du bør især overveje at male facaden, når en tidligere facademaling skal genbehandles. Alternativet ville være at fjerne den gamle maling fuldstændig og det går hårdt ud over facaden. Det er heller ikke billigt. Bortset fra omkostningerne for at fjerne den gamle maling skal du også regne med skader på facaden. De skal også udbedres.

Generelt, har vi et relativ fugtigt klima i Danmark. Høj luftfugtighed, og der er mange temperatursving. I kystområderne er luften tilmed salt. En malet facade er meget mere modstandsdygtig mod vejr, fugt og salt. Også mod det kondensvand som følger med temperatursving. Det kan både dannes i og komme dybt ned i facadens porer. Når det fryser opstår der mikro-revner i facaden. Dette starter en ond spiral som fører til frostsprængninger. En god facademaling beskytter facaden også mod frostskader.

Hvad koster en omgang facademaling?

Det er naturligvis svært at sige hvad det kommer til at koste uden at kende forholdene. Det kommer an på så mange detaljer. Men her er grundformlen.

For at beregne prisen på facademaling skal du kende mindst følgende faktorer:

 • Facadens overflade i kvadratmeter
 • Overfladens materiale, struktur, tilstand og alder
 • Malingens art og dækkeevne pr kvadratmeter
 • Arbejdsomkostninger – være det håndværkertilbud eller dine egne omkostninger inkl. evt. leje af redskaber, stillads, mm.

Som udgangspunkt skal du regne med min. 80 kr./l for facademaling af en fornuftig kvalitet. Der er grænser for hvor billig en god maling kan være. Den har brug for gode grundmaterialer, og de koster fordi de ikke er nemme at producere.

Porøse facader skal også grundes. Grunderen er ikke kun vigtig for en god binding mellem facaden og malingen. Hvor mange kvadratmeter en liter kan dække kommer meget an på facadens materiale og tilstand. Under stregen, er en god facademaling en god investering.

Maling af facade er en af de bedste, billigste og hurtigste måder at forøge værdien på dit hus. Facademalingen er en rigtig livsforlænger og giver så at sige huset også en bedre livskvalitet. Begge dele er værdiskabende, og det kan måles i kontanter.

Facademaling kan holde i op til 30 år, hvis den en god kvalitets maling og udført i professionel kvalitet. Men der skal tjekkes hvert 5. – 10. år om den har brug for en overhaling. Det er altid en god ide at indhente nogle gratis tilbud. På internettet kan du finde masser af information, tips, gode råd og gode håndværkertilbud. Helt gratis og uforpligtende.

Hvornår kan du ikke male facaden?

Nyt murværk, også beton, indeholder meget vand og egner sig  derfor typisk ikke til facademaling. Der skal gå ca. 3 år inden nyt murværk kan males. Du må heller ikke male i regnvejr eller når det er så koldt at der dannes kondensvand (under 10 grader).

En god regel er at der skal have været tørvejr i mindst en uge inden du maler facaden.

Hvad skal jeg være opmærksom på før jeg maler?

Grundig inspektion og grundig afrensning er et must. Gammel, løstsiddende maling skal være fjernet. Alt skal være rent og tørt. Til at fjerne alger, svampesporer og mos kan du bruge universalrens. Men også fedtstoffer, sod og pollen skal renses væk.

Det lyder måske mærkeligt at der skulle være fedtstoffer på din facade. Men bor du ved en godt trafikeret vej, er det ret sandsynlig at der er. Bilos indeholder fordampede olier som sætter sig som et usynligt fedtlag på alt den kommer i kontakt med.

Alle facader skal renses inden facademaling. Afhængig af malingen skal muren muligvis grunderes. Det gælder i bunden alle porøse, sugende overflader.

Mangler du også en facaderenovering?

Facaden skal være i orden, inden den kan males. Lad eventuelle tvivl komme huset til gode! Medmindre du er helt og aldeles sikker på at du er i stand til selv at vurdere facadens tilstand, find en der er. Det er det værste sted at spare på. Hvis du tager fejl og maler over en facade der har brug for en renovering, er det penge ud ad vinduet.

Facaden skal også strukturelt være i god stand. Fugerne skal være tiptop. For det ene, dybe fuger og ujævnheder forøger arealet der skal males ganske drastisk. Det betyder at du skal bruge en del mere af den dyre maling end du måske har budgetteret for. For det andet, kan malingen ikke holde bedre end underlaget.

Læs mere om facaderenovering her.

Muligheden for at gøre det selv

Selvfølgelig kan man gøre det selv, både maling og renovering af facade. Det er ikke raketvidenskab men du skal have hænderne skruet rigtigt på.

Udover det håndværklige er der også brug for en del projektstyring. Der er mange ting der skal holdes styr på, som leje af stillads, sikkerhedsudstyr, arbejdsredskaber etc. Du skal også have plads i kalenderen og et budget til uforudsete udgifter.

Hvis det regner i en uge, bliver dit projekt muligvis forsinket med mindst 2. Og når du skal betale leje for al mulige redskaber, bliver det til uforudsete udgifter.

Renovering og maling af facade er ikke noget man skal gøre alene. Du får i hvert fald brug for ekstra hænder. Internettet sprudler med gode råd og tips til gør-det-selv projekter. Du skal bare være opmærksom på at ikke al information er objektiv eller sandfærdig.

Det er en god ide at tjekke kvaliteten af de websider du bruger. Er de knyttet til nogle bestemte virksomheder eller mærker? Det er ikke nødvendigvis en ulempe, men det er vigtigt at vide. På en hjemmeside med tilknytning til fx Sadolin, skal du ikke regne med at få information om andre mærker.

Hvilken facademaling skal jeg vælge?

Det kommer an på hvilke materiale facaden er lavet af. Bortset fra nogle få undtagelser, har alle facadematerialer godt af beskyttelse mod vind og vejr og andre påvirkninger. For hvert materiale findes der flere varianter af maling. Her de vigtigste typer facademaling:

Silikat

Denne type er blevet brugt siden 1700 tallet. Den har vandglas (kaliumsilikat) som bindemiddel. Silikatmaling indgår en uopløselig kemisk forbindelse med mineralske underlag som mursten, puds/vandskuring, sandsten, eternit og beton.

Fordele

 • Kan ikke skalle af og er meget slidstærk og vejrbestandig.
 • Farves med mineralske pigmenter, i mange kulører, også mørke toner, og er 100% uorganisk (kan ikke rådne)
 • God holdbarhed,
 • Meget åndbar.

Ulemper

 • Males vådt på vådt
 • Kræver ekspertise
 • Overfladen kan smitte af
 • Muren skal grundes.

Silikonemaling

Denne form for maling er silikoneharpiks opløst i vand. Den har en mat overflade ligesom silikat, men er mere vand- og smudsafvisende. Den kan bruges på de fleste underlag, endda tidligere malede. I nogle tilfælde på blanke mure, men søg gerne ekspertråd vedr. dette.

Fordele

 • Vand- og smudsafvisende
 • Kan bruges på mange typer af underlag

Ulemper

 • Begrænset kulørvalg
 • Kan med tiden smitte af
 • Findes kun i hvid og lyse farver

Cementpulvermaling

Denne type maling har en mat overflade der ligner puds. Den er nem at male med og er vandafvisende samt har god vejrbestandighed. Den har også en fordel ved ældre mure: Cementpulvermaling lader mursalte passere igennem, og muren skaller ikke så nemt. Findes i mange forskellige farver, samme slags pigementer som til silikatmaling.

Fordele

 • Nem at male
 • Vandafvisende og vejrbestandig

Ulemper

 • Ikke smudsafvisende – skal derfor renses meget grundigt inden genbehandling.

Akrylplastmaling

Denne type er mest almindelig til maling af facader. Oftest er denne type maling mat/halvmat, jævn og dækkende. Findes i mange kulører. Kan bruges på mursten og tidligere malede overflader. Mange kvalitets- og prisklasser. Levetiden afhænger af kvaliteten. Når du får et facademaling tilbud med akrylplast, tjek da malingens kvalitet.

Fordele

 • Smudsafvisende og vejrbestandig.
 • Let at vedligeholde

Ulemper

 • Er ikke lige så diffusionsåben som de andre typer
 • Kræver fast og meget rent underlag. Porøse underlag skal grundes

Det kræver faglig viden og erfaring at finde den bedste facademaling til netop dit hus. Medmindre du har den viden, eller kender en der har, kan det være en god at indhente råd fra professionelle.

OBS: Al kvalitetsmaling kommer med et datablad. Findes der ikke et datablad (evt. på fabrikantens hjemmeside), er det nok ikke en kvalitetsmaling.

Få 3 gratis tilbud på facaderenovering

Det er en god ide at indhente nogle gratis tilbud, under alle omstændigheder. Det giver dig en god ide om hvad du kaster dig ud i. Også hvis du regner med at gøre det selv.

Når du indhenter professionelle tilbud får du samtidig et overblik over alt der skal laves. Et tilbud er også et værn mod uforudsete udgifter. Dem skal du i hvert fald budgettere for hvis du vil gøre det selv. Et gratis tilbud vil hjælpe dig med at sætte dit projekt i perspektiv. Både økonomisk og håndværksmæssigt.

3byggetilbud.dk kan du til hver en tid få 3 professionelle tilbud, gratis og uforpligtende. Det koster intet at spørge. Men det kan koste meget, ikke at gøre det.

Sådan virker 3byggetilbud.dk