læs med i denne gratis guide og få svar på de mest almindelige spørgsmål om pigsten – eller knoldebrosten eller “piksten”, som de sjovt nok også kaldes.
Hvilke varianter af pigsten kan jeg købe?
Nogle typer belægning bliver støbt eller formet af maskiner i industrien. Det gælder ikke denne type. Med pigsten har du at gøre med en natursten, som vi har masser af i undergrunden. Det er også den type sten, der af sig selv dukker op overalt, hvor der laves gravearbejde.
De afrundede og naturligt formede sten findes derfor i forskellige varianter alt efter, hvad jordforholdene og tektonikken lige har haft på agendaen lige det enkelte jordområdets tilfælde.
Du kan derfor finde pigsten i følgende varianter:
- 60-80 mm
- 80-125 mm
- 125-200 mm
Hvilken størrelse pigsten skal jeg vælge?
Størrelsen kommer an på, hvad du skal bruge dem til. Hvis du skal lave en gangsti, er de små helt fine at bruge. Skal du lave en gårdsplads, er de to mindste størrelser gode.
Hvis du skal lave et gærde, en stendysse eller en opbygning ved en skrænt, så brug de store sten. De store er også dem, der blev brugt om brolægning rundt om de gamle vikingers stendysser. Det er så at sige mini-kampesten. Ikke så nemme at håndtere, men det går hurtigt at brolægge med dem på grund af størrelsen.
Hvordan lægger man pigsten?
Hvis du har lyst til selv at bruge tid på at få din belægning til at se smuk og funktionel ud, så er det heldigt, at lige netop lægning af pigsten ikke er det sværeste og mest komplicerede.
Det kræver tid og er lidt ligesom at bygge med disse “byggeklodser”, for hver enkel sten skal placeres med håndkraft. Men der er ikke så meget med at skulle lægge i vater og være fuldstændig snorlige.
En del af charmen ved knoldebrosten, som de også kaldes, er jo netop det lidt mere romantiske og vilde look. Det er ujævnt og bulet, og sådan skal det være for at tage sig smukkest ud.
Så hvis du gerne vil prøve selv, og du nu måske sidder og læser og tænker “Pigsten, hvordan?” – så kan du evt. tjekke denne private læggevejledning. Det skal nok blive smukt, og ingen fornøjelse er større end den, man har ved et godt overstået stykke arbejde.
Få en professionel til lægning af pigsten
Når en brolægger går i gang med det rette udstyr, ser det omstændeligt ud. Han eller hun bruger en masse forskelligt værktøj og store maskiner, og så bruges der ofte lang tid på at kravle rundt på knæ og få den enkelte sten til at ligge helt rigtigt i underlaget.
Til gengæld for, at du slipper for at finde svar på spørgsmålet: “Hvordan lægger man pigsten?”, så får du en garanti for, at din belægning bliver pæn og stabil. Du ved også på forhånd, hvor lang tid, arbejdet kommer til at tage.
Og du ved, hvad du skal gøre, hvis du ikke er tilfreds med resultatet. For så er det jo bare at benytte dig at din reklamationsret overfor håndværkeren.
Hos 3byggetilbud.dk kan du 100% gratis og uforpligtende modtage 3 tilbud på, hvad det vil koste at få lagt pigsten af et professionelt firma. Du skal blot udfylde beskrivelsen og indsende din opgave. Herefter vil 3 lokale firmaer byde ind på opgaven. Du kan så selv vælge, hvorvidt du vil acceptere et af tilbuddene eller ej.
Hvordan køber jeg og hvad koster pigsten?
Denne type belægning er nem at få fat i. Men prisen varierer en del, fordi de er tunge og derfor hurtigt bliver dyre at få leveret.
Du kan typisk vælge mellem følgende muligheder:
- Få en god pigsten pris hos Haveglad.dk
- Kontakt en brolægger og få ham eller hende til at give dig en god pigsten pris og en pris på at få dem lagt og leveret.
- Kør en tur i de store byggemarkeder og sammenlign deres priser. Her kan du også finde ud af, om de leverer i bigbags til din adresse, leverer med en vognmand og en grab, eller om du selv skal leje en trailer.
- Kør til en pigsten grusgrav og forhør dig om priserne her. Disse steder kan du ofte få lov til at fylde din egen trailer for en hundredkroneseddel.
- Spørg hos din lokale landmand. Ofte har landmænd en ordentlig bunke marksten liggende til gratis afhentning. Dem kan du få lov til at gøre et indhug i – og det er god skik at tage fx en “plovmand” eller en ramme dåsesodavand med til gengæld.