Marksten

Marksten eller gærdesten er natursten, der, der bruges i haven, hvis du skal opbygge et smukt gærde, kante dine bede eller bygge et bålsted. Med de store, glatte sten får have et naturligt udseende, der falder flot i med omgivelserne og ikke virker for opstillet.

Marksten findes i smukke, naturligt bløde farver og passer til belægninger med både perle- og ærtesten, hvis du allerede har sådanne i haven. Herunder kan du læse meget mere om marksten og finde ud af, om det næste haveprojekt skal udføres i denne form for materiale.

Hvad er marksten?

Marksten eller pigsten, som de også kaldes, hører til i kategorien natursten, hvilket betyder, at det er naturligt fremkommende sten, der findes i naturen som de er. De findes i to forskellige størrelser, så du kan mixe dem eller bestille præcis den størrelse du skal bruge til dit projekt.

  • Små marksten: 15 til 30 centimeter på den længste led
  • Store marksten: 20 til 40 centimeter på den længste led

Marksten findes på markerne og har du været på tur gennem Sverige har du med garanti også set de lange og høje stengærder, der ligger langs markerne. Stenene der udgør disse kommer direkte fra jorden på landmændenes marker og er fjernet af nød. I dag bygger vi gærder af helt andre grunde og vi køber gladeligt de store, smukke marksten til haven. Du kan både bruge de smukke sten til at bygge gærder og højbede, men også som en klassisk belægning som den vi kender fra gårdspladsen på de gamle, danske bondegårde. Det giver en naturlig og nostalgisk stemning i haven og er du til det lidt mere uspolerede look er pigsten et rigtig godt valg, når du skal lægge belægning på stier eller små pladser i haven.

Hvordan laver du en stensætning med marksten?

Hvis du ønsker at lavet eksempelvis et højbed, med en stensætning i marksten, kan du med stor fordel følge disse tre, gode trin og være sikker på, at dit bed kommer til at vække glæde i mange år frem:

Skab et stabilt udgangspunkt

For at være sikker på, at dine sten bliver liggende der, hvor du ønsker det, skal du starte med at grave en rende ud langt hele udkanten af det, der skal blive dit højbed. Renden skal i dybden svare til ½ sten, så du kan lægge den første række sten halvt dækket. Sørg for at alle huller omkring stenene bliver grundigt lukkede og stampet fast inden du bygger videre.

Husk den rette hældning

Når du arbejder videre, skal du bygge dit gærde med en hældning på omkring 60grader indad mod bedet, derfor skal dit udgangspunkt også være større end du gerne vil have bedet til slut. Mens du bygger, skal du løbende fylde bedet op med jord og støtte dine gærdesten bagfra. På den måde bliver de der, hvor du lægger dem og du sørger samtidig for at der ikke opstår huller i jorden, der kan gøre, at jorden synker sammen eller sætningen giver sig.

Fyld revner og huller

Til sidst skal du fylde alle revner og huller godt ud med jord, for at stabilisere endeligt. Det giver din stensætning den sidste hjælp til at blive stående og gør, at du ikke skal reparere huller eller erstatte nedfaldne sten oftere end nødvendigt.

Hvad vejer marksten?

Når du bestiller marksten, gør du det i m3, hvilket vil sige, at du regner ud, hvor mange m3 du skal bruge og herefter finder det rigtige antal tons der ska til for at dække området. En tommelfingerregel – som er meget vejledende, fordi der er så stor variation i størrelsen på stenene – er:

  • 1 ton marksten er omkring 2 m2
  • 1m3 marksten vejer omkring 1,6 tons

Men det er altså kun vejledende og især kan priserne variere fra landsdel til landsdel, fordi der kan være stor forskel på størrelsen af sten de forskellige steder.  Du kan derfor have stor glæde af at undersøge de præcise tal hos den forhandler du påtænker at købe hos, for at komme så tæt på det rette tal som muligt, når du bestiller dine sten. Her finder du blandt andet et stort og varieret udvalg af flotte marksten.

Hvor mange marksten skal jeg bestille?

For at gøre det lettere for dig at bestille den rette mængde sten til netop dit projekt, har vi lavet en beregner til dig, så du let og hurtigt kan komme frem til det rigtige tal. Værd at huske er det, at stenene fylder godt og du derfor bør have et sted gjort klart, hvor vognmanden kan læsse stenene af, når de leveres. Det sker nemlig i de fleste tilfælde allerede i løbet af et par dage. Har du gjort klar i forvejen sparer du derved både dig selv og vognmanden tid og arbejde.