Sand – Find det rette sand til dit projekt (guide)

Sand er en fin udgave af sten og er et naturmateriale, som består af små partikler i form af korn. Naturstensproduktet er uundværligt i mange private og professionelle forbindelser, hvor der skal bygges, renoveres, støbes eller lægges belægning.

Stenproduktet findes i mange typer og udgaver. Der findes korn med både kantede og afrundede former. Du skal udvælge dig den udgave af det fine stenprodukt, som matcher dit anvendelsesformål. Der er forskel på, om du er ved at støbe fundament til huset, eller om du er ved at lave en legeplads til børnene. Herunder kan du få viden om, hvad de forskellige typer af stenproduktet egner sig til, og du får nyttig vejledning til at kunne beregne den mængde, som passer til dit behov.

Priser på sand


I samarbejde med Pricerunner

Hvilke forskellige typer findes der?

Der findes mange forskellige typer af stenproduktet, som egner sig til forskellige formål. Det er vigtigt i forhold til at kunne opnå den bedste funktion af materialet, at du vælger den rette udgave i forhold til dine projekter.

Sandkassesand

Det fine stenprodukt er uundværligt til brug på legepladser. Sandkassesand anvendes til legepladsarealer, og produktudgaven kommer fra havet. Hvert korn måler cirka 0-2mm og er fri for ler. Produktets sammensætning af denne størrelse korn gør det nemmere for børn og barnlige sjæle at bygge og lege med stenproduktet. Du finder produktudgaven i forskellige størrelse på pakningerne med hensyn til indhold og mængde. Du kan både købe det i bigbags samt i mindre poser til de små formål.

Strandsand

Denne type af det fine stenprodukt egner sig som materiale til et legepladsareal i haven, til færdiggørelse af flisebelægning, eller hvis der skal bruges en lille mængde til mellemrummet mellem fliser. Strandsand er den fineste type af stenproduktet og har korn på op til 2mm i størrelsen. Den fine kvalitet gør sig også produktet egnet som materiale til finpuds og mørtel.

Flisesand

Denne produktudgave indeholder lidt grovere kron, som kan måle op til 4mm. Flisesand egner sig til formål, hvor der er brug for dræning. Det kan være i forbindelse med rør eller nedgravede tanke. Den store fordel ved udgaven er, at det er vandafledende og ikke holder på vand. Det er derfor i stand til at yde beskyttelse til dine rør i jorden eller lignende genstande.

Brolæggersand

Navnet på denne produktudgave antyder, hvad materialet er egnet til. Når du er i gang med anlægsprojekter i haven, har du brug for at skabe underlag, før du kan lægge et areal med belægningssten. Til dette formål er brolæggersand ideelt. Du kan bruge det i forbindelse med at lægge både fliser og sten. Produktet indeholder rustikke korn, som måler op til 4mm. Til anlægsopgaver er der brug for et stabilt og komprimeret underlag med produktet på cirka 5cm.

Vasket sand

Har du en have med et højt indhold af ler i jorden, kan du med fordel anvende vasket sand til at opnå en lettere og mere luftig jord. Dette gør du ved at fordele en stor mængde af stenudgaven i din have og pløje det sammen med den eksisterende jord. Derudover egner produkttypen sig til støbeopgaver til mindre formål, da det med sin fine karakter er nemt at arbejde med.

Fugesand

Denne produkttype har mange fordele og kan bruges til både renoveringsprojekter samt anlægsprojekter. Hvis du døjer med ukrudt imellem dine fliser, på en sti eller i din indkørsel, kan du hæmme forekomsten med fugesand. Det er nemt at anvende materialet, som fungerer optimalt sammen med belægninger af granit eller beton.

Hvor meget sand skal der bruges under fliser?

I forbindelse med anlægsopgaver såsom belægning af fliser, er der forskel på, hvor meget af det fine stenprodukt du har brug for i forhold til areal samt typen af undergrund. Uanset om du er i gang med at anlægge en ny terrasse eller skal i gang med at anlægge en indkørsel, har du brug for et stabilt fundament under dine fliser. Det stabile fundament og underlag sikrer dig et tilfredsstillende resultat, som holder sin form og ensretning. Det stabile fundament og underlag består af disse primære og uundværlige lag:

  • Lag med afretningsgrus
  • Bærelag af stabilgrus
  • Bundsikringsgrus

Du kan anvende vasket sand til lagene for afretning og bundsikring. Foruden denne produktudgave, skal du anvende fugesand, når dine fliser er lagt. Denne udgave skal børstes imellem flisernes mellemrum med en kost og har til formål at bekæmpe forekomsten af ukrudt. Mængden af underlagene er afhængig af, hvor stor en belastning dine fliser vil blive udsatte for. Hvis du skal lægge terrasse, kan du nøjes med at grave 30cm ned under den eksisterende jordoverflade. Står du derimod overfor at anlægge en indkørsel, hvor der skal køre tunge køretøjer, kan det være nødvendigt at grave 50cm ned. Du skal udmåle, hvor meget materiale du har brug for i forhold til tykkelsen på underlaget. På udgravede arealer på 30cm skal der lægges 20cm afretningsmateriale. På udgravede arealer på 50cm skal der lægges 40 cm afretningsmateriale. Tykkelsen på bundsikringen skal være 2-4cm.

Hvordan bruger jeg sand til indkørsel og terrasse?

Afretningslag finder sted, når du anlægger en indkørsel, lægger fliser i haven eller laver en holdeplads for din bil. Afretningslaget er det tykkeste af de 3 primære underlag, som skal lægges, før du bruger fliser eller belægningssten på et område. Afretningslaget skal kunne blive lagt jævnt og tæt, og her egner vasket sand sig. Det skal komprimeres, før du kan lægge de øvrige lag med stabilgrus og bundsikringsgrus. Du skal bruge en maskine til formålet i form af en pladevibrator. Det kan være en fordel at bestille materialet til afretningslaget sammen med dine øvrige materialer, som du får brug for til dit anlægsprojekt. På den måde kan få én samlet levering på dine materialer. Du kan finde både grus, fliser og belægningssten hos samme forhandler, så kan spare penge på transport og gøre dit anlægsprojekt mere effektivt.

Hvor meget vejer sand pr. m3?

Når du skal bestille naturmaterialet til dine have- eller anlægsprojekter, har vægten betydning for dig. Det kan være praktisk at kende til vægten på forhånd, så du er i stand til at anskaffe eller låne det udstyr og de maskiner, som du kan få brug for. Som hovedregel kan du gå ud fra, at 1m3 af materialet vejer 1750kg. Når du bruger materialet til de større anlægsopgaver i forbindelse med indkørsel eller holdeplads til bil, kommer du til at få brug for maskiner, som du kan transportere materialet med. Det er vigtigt, at du er i besiddelse af maskiner, som kan klare det hårde arbejde for dig, når du selv står for dine haveprojekter. Dermed skåner du dig selv fysisk, og du kan samtidig opnå et flottere og mere tilfredsstillende resultat. Der vil i mange forbindelser være brug for en motorbør til transport af naturmaterialet. Når du får en stor mængde sand leveret, vil det typisk blive placeret ved vejkanten eller andet sted, hvor der er plads til materialet. Herfra skal du transportere materialet i store mængder, så du kan få langt underlaget i den kvalitet og tykkelse, som sikrer dig succes med dit anlægsprojekt. Når du har en motorbør med selvlæsser, går det nemt og effekt af få lagt afretningslaget på op til 40 cm i tykkelse.

Bestilling og levering af produkt

Når du bestiller sand, skal du forholde dig til følgende elementer for at sikre dig, at du får den udgave og mængde, som skaber størst funktion i forhold til dit projekt:

  1. Vælg den produkttype som passer til dit formål
  2. Brug en beregner der kan hjælpe dig med at udregne den rette mængde
  3. Bestil den mængde som passer til dit formål

Det er en god idé hellere at bestille for meget end for lidt af materialet. Ofte vil du komme ud for i forbindelse med de store anlægsprojekter at få brug for ekstra sand, end du oprindeligt have udregnet. Der kan gå lidt materiale tabt i forbindelse med, at du transporterer det fra opbevaringssted til anlægsareal. Og der kan forekommende små behov for ekstra mængde af materialet, når du begynder at udgrave det areal, hvor afretningsgruset skal placeres. Har du lagt en ny terrasse, kan du løbende få brug for at fylde enkelte mellemrum mellem fliserne ud. Her er det en fordel altid at være i besiddelse af ekstra materiale, så du altid har mulighed for at vedligeholde terrassen og holde ukrudt på afstand. Afhængig af hvor meget af naturmaterialet du har brug for, findes der forskellige leveringsformer. Materialet opbevares i hhv. poser og i bigbags. Du vil modtage bigbags, når du har bestillinger på over 500kg af naturproduktet. Disse kan blive leveret til dig privat på din hjemadresse, hvor de afleveres ved hjælp af lastbil og kran. De materialetyper som anvendes til at skabe et stabilt underlag i forbindelse med store anlægsprojekter vil oftest blive leveret i bigbags. Der findes bigbags med indhold på både 500kg og 1000kg. Til de små og mindre behov bliver materialet leveret eller købt i poser a cirka 20kg.

Hvor meget sand til sandkasse?

Et legeområde i haven kan holde i mange år og skabe liv, glæde og kvalitetstid for både små og store. Det er vigtigt at fylde kassen op med en produktudgave af det fine naturstensmateriale, som er beregnet til legearealer. Naturmaterialet må ikke indeholde ler, da det kan skade børnenes tøj. Når du vil udmåle, hvor meget indhold der kan være i din sandkasse, skal du forholde dig til dybde, længde og bredde på kassen. Og du skal kende til vægt og massefylde på naturproduktet. På forhånd skal du vide, at 1 liter sand vejer 1,6kg.

  1. Find kassens mål (længde, bredde og dybde) i meter

Et eksempel kunne være: 1,4×1,2×0,4

  1. Tallet fra resultatet er kubikmeter

Det vil sige: 1,4×1,2×0,4 = 0,672 kubikmeter

  1. Omregn resultatet fra regnestykket til at finde antal liter

1 kubikmeter er det samme som 1000 liter. Det betyder, at 0,672 er lig med 672 liter

  1. Antal liter skal nu ganges med vægten på 1 liter af naturproduktet

Det vil sige: 672×1,6 Ud fra regnestykke bliver resultatet, at der skal anvendes 1.075kg sand til den pågældende kasse. Det anbefales at udskifte materialet cirka én gang om året. Dog kan du være med til at forlænge levetiden og kvaliteten på naturstensproduktet ved at benytte dig af et par praktiske råd. Det er en god idé at dække materialet til med et låg eller en presning, så det skånes for besøg fra dyr. Det er en god idé at lægge dit legepladsareal på et åbent område, hvor der ikke er risiko for nedfald fra blade og grene, der kan forringe kvaliteten af materialet. Før du hælder naturmaterialet ud på dit legeområde i haven, skal du have klargjort et underlag. Du må ikke hælde naturmaterialet direkte ovenpå jorden. Når du anlægger et kvalitetsunderlag, sikrer du dig, at naturmaterialet ikke forurenes nedefra. Både en fiberdug samt fliser kan lægges som funktionelle underlag.

Brug en mængdeberegner og udfør din nøjagtige bestilling

Ét er at udregne præcis hvor meget af materialet, du har brug for til din sandkasse. Noget andet er at udregne, hvor meget af naturstensmaterialet du skal bruge til større anlægsprojekter, hvor det kan være højere tal, du skal forholde dig til, og hvor udregningen bliver mere kompliceret. Naturstensproduktet kan anvendes til mange forskellige formål, og det kan være kompliceret selv at stå for mængdeudregningen. Der er stor forskel på, om du står overfor et anlægsprojekt, hvor du skal bruge afretningsmateriale, eller om du har brug for naturmaterialet til at udbedre små områder i din have eller på din terrasse. Du kan med fordel gøre brug af en særlig mængdeberegner til formålet, som hjælper dig med at finde frem til lige præcis den mængde, som matcher dine behov. Til dette formål skal du kende til målene for det areal, hvor materialet skal lægges. Du kan nemt anvende mængdeberegneren, som giver dig et præcist resultat i forhold til dine angivne mål for længde, bredde og dybde af areal. På dén måde kan du spare dig selv for tid og kræfter, og du kan hurtigt komme i gang med dine haveprojekter.