Hvilke former for herregårdssten findes der?
For at komme hele vejen rundt om alt det, kategorien dækker over, er det lettere først at inddele det i tre afsnit:
- Hvilke farver findes herregårdssten i?
- Hvilke størrelser findes herregårdssten i?
- Hvilke former for herregårdssten findes der?
Efter en gennemgang af de tre er du allerede godt på vej til at have fundet de sten, du leder efter. Der er måske ikke umiddelbart så stor forskel på de forskellige sten, men ved at finde dem, der passer bedst til dit hus, så kan du få facaden og indkørslen til at komplimentere hinanden helt utroligt flot.
Hvilke farver findes herregårdssten i?
Den mest klassiske farve er nok de helt almindelige grå sten, men der findes mange andre muligheder, når du skal ud og vælge farven på dine sten.
For det første skal du tage stilling til, om du ønsker en helt ensfarvet belægning, eller om du ønsker noget mere farvespil i stenene. Hos de fleste leverandører kan du således vælge imellem blandt andet:
- Herregårdssten brunmix
- Herregårdssten gulmix
- Herregårdssten gråmix
- Herregårdssten rødmix
Samt ofte også en række specielle blandinger fra de forskellige forhandlere. Vælger du stenene i en farve kan du ud over de gængse herregårdssten i grå, gul og grå også få sorte sten, hvis du ønsker en mørk belægning med dybde. De sorte herregårdssten er ikke helt sorte, men nærmere en dyb koksgrå, der giver lidt mere spil end en helt sort sten ville kunne.
Når du vælger, hvilke sten du ønsker er det en god ide at kigge på, hvordan de passer til dit hus, din carport og eventuelt også, stilen i resten af kvarteret.
Mange af de nyere villakvarterer holder sig til de helt klassiske grå enten ensfarvede eller mix, men bor du i et ældre kvarter med villaer og huse fra 60erne og 70erne, så kan de varmere farver være et rigtig smukt valg, der fremhæver den eksisterende stil frem for at forsøge at undertrykke den.
Hvilke størrelser findes herregårdssten i?
Stenene har som udgangspunkt den samme størrelse. Derfor er de så lette at lægge og du kan uden problemer skifte et par stykker ud, hvis de går i stykker eller bliver grimme.
Størrelsen ligger på 14x21centimeter, men højden på stenen findes i to forskellige mål, nemlig henholdsvis 6 og 7 centimeter.
Ud over den klassiske størrelse kan du også købe:
- Halve herregårdssten, som er 10,5×14 cm
- Kvadratiske herregårdssten, som måler 14×14 cm
- Makro herregårdssten, som er 28×14 cm
Rigtig mange steder differentierer man mellem de to tykkelser på den klassiske størrelse ved at kalde de tynde for herregårdssten og de tykkere for slotsbrosten.
Som tommelfingerregel bruger man ikke slotsbrosten til terrasse eller i haven, men i stedet i indkørslen, hvor de skal kunne holde til mere vægt. I stedet er de tyndere sten, hvis du ønsker at lave stier i haven eller anlægge en ny terrasse.
Hvilke former for herregårdssten findes der?
Vil du gerne afslutte din herregårdsbelægning på en flot måde kan du vælge at lægge en kant med kantblokke, der er dobbelthøje herregårdssten.
Vælger du at lægge kantsten skaber du den perfekte overgang mellem din indkørsel og din have. Udover det, så er det også en rigtig flot ide, hvis du vil lave en lidt nedsænket terrasse eller anlægge bede langs et par af kanterne for at skabe mere privatliv og læ.
Ud over de klassiske herregårdssten findes altså også:
- Herregårdssten blokke
- Herregårdssten kantsten
- Herregårdssten kantblok
Kantblokkene kommer i samme farver som de klassiske sten, så du kan afstemme dem efter belægningens farver og få det hele til at stemme overens og danne en helhed.
Hvilken type forbandt kan jeg lægge dem i?
Forbandt er et andet ord for det mønster man lægger sine sten i, når man skal lave belægninger. Det er sådan du sørger for, at dine sten ligger lige. Jo mere avancerede mønstre du vælger, des længere tid vil læggearbejdet tage og jo flere sten vil der skulle tilpasses.
Skal du selv lægge dine herregårdssten, så kan det derfor være en rigtig god ide at vælge nogle af de helt klassiske og simple mønstre, der ikke kræver den store tilretning af sten eller matematiske beregninger.
De tre mest brugte forbandter er:
- Vinkelforbandt
- Halvforbandt
- Blokforbandt
Alle tre er lavet med de klassiske sten og er derfor noget alle kan være med på. Vil du gerne lave bølger eller cirkler kan det også lade sig gøre, men det er en tidskrævende opgave for selv den mest erfarne håndværker.
Hvad koster herregårdssten?
Du kan købe stenene enten ud fra en pris pr. stk, eller pris pr m2. Skal du have belagt et større areal, så er det altid en fordel at vælge m2 prisen, da det er sådan du får den bedste herregårdssten pris.
Den bedste løsning for dig er at regne ud, hvor stort et areal du skal have dækket og så regne prisen ud på den måde. Som udgangspunkt er de grå sten billigst, så hvis ikke du går på udkig efter et herregårdssten tilbud og gerne vil finde det billigste alternativ, så er det grå, du skal vælge.
På mange af forhandlernes side kan du desuden både finde priser pr. stk. og pr. m2, for at gøre det lettere for dig. En tommelfingerregel er, at prisen pr. stk. ligger på mellem 3 og 5 kroner, mens prisen pr. m2 ligger mellem 100 og 200 kroner alt efter hvilken farve/mix du vælger.
Hvor mange herregårdssten pr. m²?
Hvad enten du vælger herregårdssten med slået kant, med fas, med skarp kant eller med skifer, så går der det samme antal pr m2, hvis du lægger dem i de klassiske mønstre uden buer eller cirkler – nemlig 34 sten pr m2, hvilket svarer til omkring 130 kilo.
Når du bestiller sten hos en forhandler, vil de derfor som oftest komme leveret på en palle med 1m2 pr lag – inkl. 4 halve sten. Det betyder i de fleste tilfælde, at du kun kan bestille og returnere stenene i hele m2, men stadig har muligheden for at købe ekstra halve eller hele sten, hvis du skulle mangle et par stykker.
Hvor bruger man herregårdssten?
Der er ikke nogen restriktioner på, hvor stenene kan bruges, for de er lavet netop til at være alsidige i anvendelse. Du kan vælge at bruge dem alene eller lave belægninger, der er en kombination af herregårdssten og fliser i flotte mønstre. Det giver uendelige muligheder for at kombinere og designe mønstre og forbandt, der passer lige ind i din vision.
Nogle af de steder, hvor stenene er populære at bruge er:
- I indkørslen
- På terrassen
- På stier i haven
- På små pladser
- Til højbede
Det god ved stenene er, at de ikke bare kan bruges til belægning, men også til at bygge op i højden, så du kan bruge den samme form for sten gennem både indkørsel og have til at skabe et sammenhængende udtryk.
Så længe du har det rette underlag, kan du bruge herregårdssten til indkørsel eller slotsbrosten til terrasse, som det passer dig!
Hvordan skal jeg lægge herregårdssten?
Hvis du selv ønsker at lave belægningen i din have eller indkørsel, så er det vigtigt, at du sørger for at underlaget er helt i orden, for at opnå det optimale resultat.
Hvis du følger disse trin, er du allerede godt på vej til en belægning, der bliver ved med at ligge pænt mange år ind i fremtiden.
Underlaget
Det er meget vigtigt, at dine sten lægges på et godt og stabilt underlag – især, hvis de skal kunne holde til vægten fra din bil i indkørslen. Derfor er underlaget så vigtigt, for lige meget, hvor du bor vil der være brug for at grave ud og bruge grus og sand til at afrette og forberede.
Skal du lave en indkørsel, skal den kunne holde til mere end en terrasse eller en havesti, så derfor kræver det også, at du graver dybere ud. De professionelle anbefaler at du graver 34 cm ned over hele arealet, så der er plads til 19 cm vasket sand, 12 cm stabilgrus og yderligere 3 cm sand øverst til afretning.
Mellem hvert lag er det vigtigt at få afrettet og stampet sand og grus sammen, så underlaget er hårdt og helt jævnt. Det er MEGET vigtigt, at du sørger for, at det øverste lag ligger helt lige, for det er sådan dine sten kommer til at ligge – og et ujævnt underlag giver ujævn belægning.
Brug evt et bræt eller lignende til at rette af.
Kanterne
Især i indkørslen er der risiko for at dine sten glider, hvis ikke du sikrer kanterne med en form for kantsten hele vejen rundt. De høje kantsten skal støbes fast med cement for at give den længst mulige levetid på din belægning. Det gøres samtidig med at du lægger underlaget. Det giver ikke bare en flot afslutning, men også en god overgang til andre former for underlag som græs, bede eller fortov.
Lægning af sten
Når du har sørget for underlag og kanter, er det selve stenenes tur. Her starter du med at vælge det mønster du ønsker de skal ligge i.
Hvad enten du vælger kun at bruge herregårdssten, eller du mixer med fliser af en anden størrelse, så er det meget vigtigt, at du er konsekvent hele vejen igennem og kører det samme mønster fra ende til anden – ellers bliver det svært at få det hele til at gå op.
Det er en god ide at bruge murersnor til at afgrænse dit område i firkanter og hele tiden have noget at arbejde ud fra, når det kommer til mønsterets retning.
Sørg desuden for hele tiden at lave lidt plads mellem stenene til fuger. Disse fuger fyldes løbende med fugesand i en farve, der passer til dine sten. Det gør, at det arbejde du allerede har lavet forbliver jævnt og pænt, selv om arbejdet strækker sig over flere dage.
Når du er færdig med hele arealet, skal du feje det over med ekstra fugesand, for at være sikker på, at alle revner og mellemrum er tæt pakket – efter det første regnvejr kan det være en ide at gøre det en gang til, når sandet er sunket lidt sammen og har pakket sig bedre. Du kan også med fordel læse IBF’s guide til belægning generelt. Eller se deres video om selvsamme her:
Video af IBF
Få professionel hjælp til lægning af herregårdssten
Har du ikke selv mod på at prøve kræfter med lægning af herregårdssten, så kan du overveje at hyre et professionelt firma. Hvis du vil finde den bedste pris på lægning af dine herregårdssten, så anbefaler vi at du indhenter 3 tilbud via 3byggetilbud.dk.
Hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk kan du nemlig 100% gratis og uforpligtende indhente 3 tilbud på din opgave. Det eneste du skal gøre er at følge linket, udfylde opgavebeskrivelsen og dine informationer, hvorefter du vil blive kontaktet af 3 kvalificerede firmaer. Du kan herefter vælge om du synes ét af de tre givne tilbud er værd at acceptere.
Husk at nævn om du selv har købt herregårdsstenene eller om det skal være med i tilbuddet, da det selvfølgelig har en afgørende faktorer ift. prisen.
Valg af de rigtige sten
Der er ikke nogen regler for, hvilke sten, der passer bedst til hvad. Det bedste du kan gøre, er at søge inspiration rundt omkring og finde det mønster og den farve du bedst kan lide og som passer bedst til stilen på det hus du skal lægge stenene omkring.
Vælger du de grå eller sorte toner, har du muligheden for at kombinere med fliser i forskellige størrelser, men vil du gerne have de mere varme og bløde naturfarver, kan det være med til at skabe en fantastisk glød og stemning omkring dit hus.
Så vælg med omhu, når du skal beslutte dig for, hvilken farve og hvilket mønster din nye belægning skal have.