Holmegårdssten – Komplet guide

Vi tager her et kig på, hvad holmegårdssten er. Vi vil også sammenligne og komme ind på, hvad forskellen er på holmegårdssten og herregårdssten.

Hvad er holmegårdssten?

Herregårdssten er en sten, der har slåede kanter, og som er rustik. Stenenes højder varierer fra 5 til 15 centimeter, mens de fleste herregårdssten er mellem 10-15 centimeter brede og 21 centimeter lange. Der findes kvadrate holmegårdssten, som har størrelsen 28 x 28. De er særdeles populære og bruges af mange mennesker for at indrette en flot have. De giver et noget mere roligt udseende, selvom det rustikke præg stadig er med inde over. Herregårdssten er velegnede at bruge til terrassen og gangstier i haven. De fås i flere forskellige farver og størrelser, hvilket gør, at de har mange anvendelsesmuligheder. Det gør også, at de har en helt særpræget belægning. Generelt er herregårdssten blandt de mest populære former for belægningssten til haven. Det skyldes blandt andet også, at de kan kombineres på så mange forskellige måder. Du kan få dem i grå, gråmix og i koks. Det er muligt at lave rundinger, mønstre og meget andet – det er din fantasi, der sætter grænser for, hvad du vil lave med herregårdsstenen. Holmegårdssten er også populære at bruge til at anlægge en god indkørsel. Det er elegante og eksklusive belægningssten, som med det rustikke udseende formår at lave flere flotte ting til haven eller indretningen.

Holmegårdssten gråmix og rødmix

Hvis du gerne vil have holmegårdssten, der giver et anderledes og friskt udseende, kan du passende overveje at få købe gråmix eller rødmix. De er med til at give en vis kulør, som mange værdsætter. Det gør sig særligt gældende med rødmix-fliserne, som har et rødligt og orangelignende præg, som er særligt flot om sommeren, hvor det kan give farve i en i forvejen farverig tid. Andre synes, de er flottest at se på om vinteren som en slags kompensation for de manglende farver.

Sådan lægger og skærer du holmegårdssten

Selve lægningen er ikke særlig svær. Bunden skal være der, som var det lego. Det er i mange tilfælde stabilgrus, der skal bruges. Når det er lagt, går det helt af sig selv at lægge fliserne, som går helt af sig selv. Det sværeste er at klippe dem til med en vinkelsliber. Det er et lidt hårdt arbejde, men man kan også tage en murhammer og slå på den. Det, der for nogle er nemmere, er, at du sætter en streg det sted, hvor du vil have skåret i holmegårdsstenen. Så går du ned i dit lokale byggemarked og får lov at bruge en fliseskærer. Den koster 150 kroner at låne for en hel dag i langt de fleste tilfælde. Den kan nemt og hurtigt skære fliserne i de stykker, du vil have dem til at være i. De skal skrues ned, så der er kontakt i begge sider. Det kan resultere i, at der kommer et pænt snit, som måske godt kan springe lidt, men der er det så muligt at tage sin vinkelsliber og rette til. Hvis du i stedet vil prøve på en anden måde, skærer du holmegårdsstenen med en vinkelsliber eller en kapsav. Så kan du skære dem runde i stedet for at få lige klipninger/skæringer op af en halvmåne form – en fejl, som mange begår. Der er mange måder, du kan gøre det på, og vi anbefaler selvfølgelig, du vælger den metode, der passer bedst til dig og giver de bedste resultater.

palle med holmegårdssten

Hvad er forskel på herregårdssten og holmegårdssten?

Det er ikke, fordi der er den størst tænkelige forskel mellem herregårdssten og holmegårdssten. De er begge belægningssten, som er 21 centimeter lange og 14 centimeter brede. Stenene laves i flere forskellige tykkelser. Der er nogle forhandlere, der kalder dem det samme, og som ikke skelner mellem de to. For langt de flestes vedkommende er det et spørgsmål om æstetik og måden, de er produceret på.

Hvad koster holmegårdssten?

Det afhænger lidt af, hvilken holmegårdssten du vil have. Nogle har en pris, som er defineret ud fra antallet af kvadratmeter. Det vil sige, at der er en kvadratmeterpris på dem. Så kan en kvadratmeter koste eksempelvis 150 kroner. Andre holmegårdssten har en pris pr. styk. Der er nogle, der koster 4 kroner, andre koster 4,5, nogle koster 4,7, mens andre koster 9 eller 11 kroner. Der er mange forskellige prisklasser, hvor holmegårdsstenen hører hjemme. Hvor meget vejer en holmegårdssten?
Det kan variere overraskende meget. Nogle holmegårdssten kan veje 1,9 kilo, mens der er andre, der kan veje helt op til 9 kilo eller mere. Netop fordi priserne gøres op i enten pr. styk eller pr. kvadratmeter er der også nogle holmegårdssten, der gøres op i deres kilo baseret på deres kvadratmetermål. Det vil sige, at de eksempelvis kan veje 1300 kilo, hvis du vælger at tage 10 kvadratmeters holmegårdssten.