For mange børn er sandkassen en kilde til uendelig mange kreative og sjove timer. Sandkassen er havens eller legepladsens svar på LEGO. I sandkassen er det kun fantasien, der sætter grænser. Den giver børn mulighederne for at udforske deres sanser og kreativitet og skærper deres koncentrationsevne på sigt.
Om dine børn er drenge, der kan lide at brænde energi af og grave løs med hænderne eller mini gravemaskiner, eller du har kreative børn, der elsker at bygge sandslotte, så er sandkassen det perfekte legerum for dem. Derudover giver det dig som forælder mulighed for at give dine børn frihed og frisk luft lige uden for døren.
Hvis du går og overvejer at få anskaffet dig en sandkasse til dine eller naboens børn, så er der lige et par vigtige overvejelser at gøre før, du går i gang.
Hvordan køber jeg sandkassesand og hvad koster det?
Du kan enten købe sandkassesand hos dit lokale havecenter eller bestille det på nettet. Hvis du har din egen trailer eller ikke skal bruge så meget sand, kan du selv hente det. Hvis du skal bruge en større omgang eller bare gerne vil have leveret til døren, kan du bestille på nettet, hvor du nemt kan bestille de såkaldte bigbags, der vejer 1 ton hver. De koster omkring 1.000 kroner pr. stk.
Hvor meget sand skal jeg bruge?
Det store spørgsmål er jo så, hvor meget sand du skal købe og fylde i din sandkasse. Det gør ikke noget, hvis du køber lidt mere, end du skal bruge, hvis du altså har plads til at opbevare sandet. Så kan du fylde lidt ekstra i undervejs. Du skal ud og måle alle siderne på din sandkasse, hvorefter du kan beregne rumfanget. Nedenfor finder du en beregner, der kan hjælpe med at finde ud af, hvor meget sand din sandkasse skal bruge.
Strandsand eller vasket sand?
Det næste, som du skal finde ud af, er hvilken slags sand, du skal have i din sandkasse. Her bør du vælge mellem enten strandsand eller vasket sand, der begge har et lavt indhold af ler.
Strandsand
Strandsand er et materiale, som kommer fra havet. Kornstørrelsen ligger mellem 0-2 mm og er runde korn. Det vil sige, at sandet ikke er så fast, men derimod stødabsorberende og er derfor godt egnet til leg i sandkassen. Du kan læse mere om strandsand her.
Vasket sand
Vasket sand derimod er bakke materiale. Her ligger kornstørrelsen mellem 0-4 mm. Her er kornene mere kantede, og derfor er sandet mere fast. Det er perfekt til at bygge sandslotte og udrette kreative ting i sandkassen med. Her kan du læse mere om vasket sand. Nogle tror, at man kan bruge det overskydende flisesand eller brolæggersand til at fylde sandkassen. Det er et problem, fordi det typisk har et højt indhold af ler, som skader børnenes tøj, og derfor er voldsomt upraktisk på sigt.
Hvor skal jeg placere min sandkasse?
Så skal du finde ud af, hvor i haven din sandkasse skal anlægges. Selvom det er oplagt at placere sandkassen i skyggen under det store i træ i haven, så er det et no go. Det vil resultere i alt for meget snavs i form af blade og grene, som vil forurene din sandkasse. Derfor skal du hellere købe en stor parasol, som du kan sætte over sandkassen for at lave skygge.
Beskyt din sandkasse
Netop for at holde din sandkasse ren for snavs er det vigtigt, at have et låg til sandkassen. Både for at undgå blade og grene, men i særdeleshed også for at undgå, at din sandkasse bliver til en stor kattebakke. Med et låg vil du også forlænge holdbarheden på dit sandkassesand, som ellers gives til at være cirka et år. Passer du dog godt på sandet, kan du godt beholde det lidt længere. Låget på sandkassen må dog ikke være helt tæt. Det vil skabe kondensvand indvendigt på låget, som vil udvikle mug og skimmelsvamp. Det er også vigtigt, at man har en bund i sin sandkasse. Hvis ikke det er en plastikbund kan du f.eks. lægge en fiberdug i bunden. Så undgår du, at sandet bliver forurenet nedefra.
Byg din egen sandkasse
Hvis du er en rigtig gør-det-selv mand eller bare ønsker en meget personlig sandkasse, kan du selvfølgelig bygge din egen. Først skal du danne dig en idé om, hvordan den skal se ud. Så skal du finde dit materiale. Du bør her undgå trykimprægneret træ, da det kan være sundhedsskadeligt for børnene. Vælg en træsort, som du synes er pæn og har en god holdbarhed. Det kan f.eks. være lærketræ, som også er i den billige ende. Så skal du være sikker på, at du får lavet en ordentlig bund i din sandkasse, før du går i gang med at bygge selve sandkassen. Du kan få inspiration fra andre sandkasser i dit have center eller på nettet. Til sidst, før du fylder sand i, skal du gå sandkassen igennem for at tjekke den for farlige søm/skruer og splinter osv.
Hvilken slags sandkasse skal jeg have?
Der findes alverdens forskellige slags sandkasser. Teknisk set kan man opdele dem i tre kategorier baseret på materialer. Hvilken en du skal vælge, afhænger af dine behov. Hvor stor skal den være, hvor lang tid skal den kunne holde, og hvor nem skal den være at flytte rundt på.
- Plastik
Plastiksandkassen er den billigste og fås i mange sjove udgaver. Den kan fås i form af forskellige dyr eller andre klassiske former som f.eks. en skildpadde, en flodhest eller et æble. Disse sandkasser er typisk ikke så store og er meget lette, og derved nemme at flytte rundt på. Holdbarhedstiden på dem er dog ikke altid så god, da de nemmere går i stykker end de andre materialer.
- Træ
Træsandkassen er typisk lidt større. Den fås f.eks. som en firkant eller sekskant. Træsandkassen kræver træbehandling, hvis den skal holde til det danske vejr. Den er sjældent nem at flytte rundt på.
- Komposit
Kompositsandkassen består af et nyere materiale. Komposit består af en blanding af træ og plastik. Det ligner meget træ, men er blandet op med plastfibre, og er derved vedligeholdelsesfrit. De er typisk lidt dyrere, men holder også længere.