Hvad er belægningssten?
En belægningssten er en fliselignende sten lavet af beton og er perfekt til anlæg af større arealer med belægning, såsom indkørsler, bunden af drivhuse, terrasser eller andet. Der findes et utal af forskellige belægningssten med forskellige former. De ligner betonfliser, men den store forskel er størrelsen. Belægningssten er nemlig noget mindre end fliser og defineres ved, at længden divideret med tykkelsen højest må give 4. En belægningssten må dertil heller ikke have et areal, der er større end 1 kvadratmeter. Hvis disse to krav ikke opfyldes, kan man ikke kalde det en belægningssten, men en betonflise.
Hvad bruger man belægningssten til?
Da belægningssten er mindre end for eksempel fliser, er de perfekte til områder med køretøjer, som en indkørsel. Ved anlæg af en indkørsel har du altså muligheden for at vælge mellem de mange forskellige belægningssten. Her kan du vælge forskellige former, størrelser, farver og belægningssten med eller uden slåede kant.
Udover, at du kan bruge belægningssten i en indkørsel, kan de også anvendes til for eksempel terrasser eller mindre havestier. Det vil altså sige, at belægningssten kan anvendes de steder, hvor du ønsker en lige og jævn overflade.
Hvilke typer belægningssten findes der?
Der findes en hel del forskellige slags belægningssten. Nogle belægningssten er vidt forskellige i både farve og form, hvor andre belægningssten ligner hinanden meget og næsten er ens, men har forskellige navne. Dette skyldes den individuelle producent, som kan have valgt at navngive nogle af stenene anderledes.
En belægningssten med en længde på 21 cm og en bredde på 14 cm går under navnene;
- Herregårdssten
- Holmegårdssten
- Slotsbrosten
Disse former for belægningssten er rektangulære firkanter. De ligner stort set alle hinanden og er oftest ens.
Hvis du ikke er til de firkantede belægningssten, findes der også s-formede sten og kløversten. Hvis du vælger en af disse typer belægningssten, vil belægningen oftest kunne blive “stærkere”, end hvis du valgte de rektangulære, da de skrå kanter vil låse stenene bedre sammen, så de lægger i spænd.
En sf sten er en af de meste klassiske former for belægningssten, som kan bruges til både indkørsler og terrasser. Dertil er de velegnede til nedlægning med en maskine og vil derfor oftest blive brugt på helt store arealer som store parkeringspladser. Dog bliver der lavet specielle belægningssten til lige præcis parkeringspladser. Disse sten hedder græsarmeringssten, og giver et grønt præg til parkeringspladsen. Dertil er der etableret et dræn, så man undgår store vandpytter på pladsen.
Hvilke størrelser kommer belægningssten i?
Du kan få belægningssten i mange forskellige størrelse. Dette afhænger en smule af, hvad de skal bruges til, for eksempel om de skal bruges til en indkørsel eller om de bare skal bruges til en sti eller terrasse. Nogle sten er nemlig beregnet til at kunne holde personbiler, hvorimod andre er en smule tyndere.
Du kan typisk få belægningssten i størrelserne 30×30, 30×60 og 40×40.
Disse sten overskrider altså ikke grænsen for, hvor stor en belægningssten må være inden det bliver til en flise. Det er altså op til dig at vælge, hvilke sten du synes passer bedst til dig. Nogle mennesker er glade for at stenene er kvadratiske, og andre er mere til de rektangulære sten. Hvis du vælger at belægge din indkørsel med belægningssten, har du altså rig mulighed for at vælge lige præcis den sten, som du ønsker.
Hvilke farver kan jeg få belægningssten i?
Selvom de fleste belægningssten er lavet i beton, betyder det ikke, at du kun kan få dem i den grå beton farve.
Der findes nemlig både belægningssten i sort, rød og gul.
På den måde har du endnu flere muligheder og kan lægge lige præcis den indkørsel, som du ønsker. Dette kan du vurdere ud fra dit hus, og hvilken farve du synes der passer dertil, eller hvis du skal lægge en sti i haven, kan det godt være du enten ønsker, at den skal være meget diskret, men det kan også være, at du ønsker, at det er en sti, som folk kan se. Det har du altså muligheden for, når du vælger belægningssten.
Kan jeg selv lægge belægningssten?
Hvis du ønsker en indkørsel belagt med belægningssten, kan du godt give dig i kast med det selv. Her er der selvfølgelig nogle sten, der er bedre at vælge end andre, hvis du ønsker at udføre arbejdet selv. Her vil de rektangulære sten være oplagte.
Det er vigtigt, at du har købt både grus og sand, inden du begynder arbejdet. Det skal nemlig danne bunden for dine belægningssten. Det er vigtigt, at du er præcis, når du udfører dette arbejde. Der er nemlig ikke noget værre end, når ens belægning vipper eller er skæve.
Det er derfor vigtigt, at du er omhyggelig og giver dig god tid. Find vaterpas og snor frem, så du er sikker på, at du ikke ender op, med en skæv og ujævn terrasse. Svære bliver det, hvis du bevæger dig over i enten de s-formede belægningssten eller kløverstenene.
Med disse sten skal man nemlig være meget omhyggelig, da det er vigtigt, at de går i spænd med hinanden. Derfor er disse sten specielt gode at lægge med en maskine, da det godt kan være meget svært at gøre selv. Hvis arbejdet skal udføres med en maskine, anbefales det at få en brolægger til at udføre arbejdet. Du kan også forsøge at gøre det selv, men her er det vigtigt, at du forbliver koncentreret og tålmodig. Det tager tid at lægge belægningssten selv, da hver enkel sten skal placeres med håndkraft. Hvis du ikke føler, at du har tiden eller overskuddet til det, så er det en god idé at kontakte en professionel brolægger.
Hvad kan en professionel gøre for mig?
Hvis du ønsker at belægge din indkørsel eller din terrasse med belægningssten, har du muligheden for at få det gjort af professionelle brolæggere. Ligegyldig hvilken slags belægningssten du vælger, kan du få hjælp til at udføre arbejdet, hvis du for eksempel ikke ved, hvordan man gør, eller hvis du ikke har tid i din kalender til at få det udført. På den måde, vil en brolægge hurtigt kunne gøre arbejdet for dig.
Der er selvfølgelig nogle belægningssten, som er mere oplagte end andre at få en brolægge til at lægge. Kløverssten og de s-formede sten er meget svære at lægge selv, og derfor anbefales det, at du får en brolægge til at gøre det. De har nemlig værktøjet og maskiner, der gør, at det hele kommer til at ligge lige og ordentligt.
Prisen for at få dette arbejde udført afhænger af størrelsen på det areal du skal have belagt og selvfølgelig også hvilken sten det er. Dertil vil du også kunne få råd og vejledning om vedligeholdelse og rengøring af stenene. Det er nemlig vigtigt at holde dem rene og fri fra ukrudt. En brolægge har meget forstand på de forskellige sten og vil kunne give dig en personlig vejledning i forhold til lige præcis de sten, du har valgt.
Hvad koster belægningssten?
Prisen for belægningssten afhænger af, hvilken sten du vælger. Der findes rigtig mange forskellige sten, og derfor også mange forskellige priser. Prisen kommer oftest i kvadratmeter, da det ikke altid giver mening at beregne hver enkel stens pris. Herregårdssten koster oftest mellem 69 og 95 kr. pr. kvadratmeter. Dette afhænger af forhandler, og hvor meget stenene er blevet behandlet. Du kan nemlig både få herregårdssten med slåede kanter og med buede kanter.
Herregårdsstenene med buede kanter er væsentligt dyre end stenene med slåede kanter. Det er de, da det har krævet mere forbyggende arbejde, at lave kanterne buede. Hvis du dertil synes, at din indkørsel bliver lidt for kedelig, hvis alle stenene har den samme farve, har du også mulighed for at købe et mix af grå nuancer. Dette kan koste mellem 105 og 119 kr. pr. kvadratmeter.
På den måde skaber du et farvespil henover din indkørsel eller terrasse. Hvis du ikke ønsker de firkantede belægningssten, kan du også vælge de s-formede sten. En standard s-formet sten koster omkring 85 kr. pr. kvadratmeter. Hvis du ønsker den i en anden farve, for eksempel sort, vil den blive en tand dyre, og vil koste omkring 112,5 kr. pr. kvadratmeter.
Dertil varierer prisen også af stenens tykkelse, hvilket gælder for alle belægningssten. Jo tykkere stenen er, jo dyre vil den også være. Det skyldes, at de tykkere sten kan holde til mere vægt, og vil derfor kunne holde i mange år. Belægningssten er altså et dyre alternativ til fliser, da der både skal lægges flere og stenene er en smule dyre i sig selv. Men de fleste standardbelægningssten koster det samme.
Prisen begynder at varierer, alt efter tykkelse, størrelse, form og farve. Hvis du er i tvivl om, hvor mange sten du skal købe, kan du benytte dig af en beregner, du kan finde på siden her. Der vil du kunne udregne, hvor mange sten og hvor meget det kommer til at koste dig at belægge din indkørsel eller terrasse. Nogle gange kan du være heldig, at diverse byggemarkeder holde udsalg på deres belægningssten. På den måde kan du altså være heldig at finde nogle sten på tilbud. Så hold øje med de forskellige forhandlere inden du køber dine belægningssten.
Hvordan bestiller jeg belægningssten?
Når du har besluttet dig for at belægge enten din indkørsel, terrasse eller andet med belægningssten, er der flere muligheder for at købe dem. Hvis du har beregnet, hvor mange kvadratmeter, du har brug for, kan du enten bestille stenene over internettet eller gå til en forhandler. Hvis du vil bestille dem over internettet, finder du den hjemmeside, der forhandler lige præcis den sten, som du ønsker.
Her er det en god idé at undersøge flere forskellige forhandlere, for at se, om der er en prisforskel. På den måde, kan du altså hurtigt finde det billigste alternativ. Når du bestiller dine sten over internettet, foregår det som en hver anden internethandel, og du betaler med det samme. Inden du betaler, har du udfyldt en formular, der registrerer din adresse, så de ved, hvor de skal levere stenene.
På den måde skal du ikke bevæge dig ud af huset, hvis du har travlt, men du kan ordne det hele hjemmefra og få stenene leveret til din dør. Hvis du hellere vil ud og se de forskellige sten, kan du tage til et byggemarked, der forhandler belægningssten.
Her kan du se og mærke stenene og derefter vælge, hvilken en du mener vil passe bedst til dig. Hvis du ønsker at se lidt forskellige sten, og høre forskellige priser, kan du altid besøge flere forhandlere. På den måde, vil du ligesom med en internethandel, kunne finde de bedste sten til den bedste pris. Fordi stenene er så tunge som de er, vil en forhandler også tilbyde dig at levere det hele til din dør. Dette koster lidt ekstra, men er også en rigtig god idé, da du ikke vil kunne transportere dem i en personbil.