Sådan slipper du af med flisepest

Vil du selv klare kampen mod flisepest, skal du bare læse videre. Vi guider dig nemlig til, hvordan du selv kan slippe af med flisepest. Vil du derimod hellere have et professionelt firma til at klare opgaven? Så anbefaler vi 3byggetilbud.dk. Du skal blot udfylde opgavebeskrivelsen, hvorefter 3 kompetente firmaer vil kontakte dig med et tilbud. Det er 100% gratis og uforpligtende.

Har du fliser i din have, vil du opdage, at det kan være hårdt arbejde at holde dem pæne og rene. Ud over at du skal ned på knæ og luge alskens ukrudt op mellem fliserne, vil du også sommetider opleve, at fliserne bliver ramt af forskellige belægninger. En af dem er flisepest.

Flisepest kommer til syne som hvide pletter i forskellige størrelser på dine fliser. De tydelige spor, som flisepesten sætter, kan være svære at komme af med. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at fjerne flisepest.

Hvad er flisepest?

Lad os starte med at se nærmere på, hvad flisepest egentlig er for en størrelse. Lav er en svamp, der vokser sammen med en grøn- eller blågrøn alge. Når lav vokser på fliser, tage, i garagen og på andre overflader i haven, kalder man det flisepest.

Lav kan vise sig i forskellige former, ligesom væksterne kan være både hvide, gullige, grønlige og sorte. Grunden til, at lav ses i så mange forskellige afskygninger er, at der findes omkring 900 forskellige slags!

Man vil ofte støde på flisepest på flader i og omkring skyggefulde steder i haven, da det vækster godt i fugtigt miljø. Derfor vil du typisk kunne spotte det på terrassen, i garagen eller på taget.

Sådan fjerner du flisepest

Er du ked af den grimme overflade, som flisepesten efterlader på dine fliser? Det kan være svært at rense flisepesten helt væk, men der findes midler mod flisepest, som mindsker væksten.

Der findes mange forskellige tilgange til fjernelse af flisepest. Nogle af dem vil vi gennemgå her.

Anvend kaustisk soda mod flisepest

Det første du skal gøre, når du gør klar til kampen mod flisepesten, er at væbne dig med tålmodighed. Lavvæksten er genstridig og så sejlivet, at man ikke bare kan børste den af. Derfor er du nødt til at bløde den op, hvilket du kan gøre med kaustisk soda.

Du blander to kopper soda med en spand vand, hvorefter du hælder det ud over området med flisepest. Efter noget tid – og det er her, at tålmodigheden kommer i spil – vil væksten være blødgjort, så du kan skrubbe det af.

Kaustisk Soda øger desuden overfladens pH-værdi, hvilket alger og svampe ikke trives i. Derfor går der længere tid, før de vender tilbage.

Anvend brun sæbe mod flisepest

Har du nogle ekstra store lavblomster på fliserne, kan du også anvende brun sæbe mod flisepest. Alt du skal gøre er at smøre lidt brun sæbe ud over pletterne og sørge for, at det ikke tørrer ud. Det gør du for eksempel ved at lægge et stykke plastik henover. Dagen efter vil du højst sandsynlig kunne skrabe flisepesten væk uden store problemer.

Læs mere om kaustisk soda og brun sæbe mod flisepest her.

Produkter udviklet mod flisepest

Der er også udviklet nogle produkter specielt til at fjerne flisepest. Det gælder for eksempel Borup fliserens. Det er meget nemt at anvende og fungerer ligesom kaustisk soda.

Du starter med at fortynde det med vand. Så hælder du det over området med flisepest. Til det kan du med fordel anvende en vandkande, da den spreder vandet.

Efter cirka en halv time kan du tage fat i en gulvskrubbe og med lidt knofedt rense det af fliserne. Følg linket, og find en guide til fjernelse med Borup fliserens her.

Kan du ikke få bugt med flisepesten, kan du prøve at fjerne flisepest med afløbsrens eller bruge rodalon mod flisepesten. Flisepest er ikke nemt at fjerne, og for at rense dine fliser kan det blive nødvendigt at prøve sig frem.

Brug din sunde fornuft, når du skal bekæmpe flisepest

Der findes mange gode råd på nettet, og en gang imellem er det nødvendigt at tøve, før man kaster sig over en ny metode. For nogle virker en højtryksrenser mod flisepest godt, mens det i andre tilfælde kan ødelægge fliserne.

Derfor er det vigtigt at bevare sin sunde fornuft og tænke over, hvad udgangspunktet er, når du går i gang med flisepest rens.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål:

Hvad er flisepest?

Flisepest er en svamp og alge, der sætter sig på fliser i haven og efterlader en masse pletter, der er meget svære at fjerne.

Hvad er årsagen til flisepest?

Flisepest kommer oftest fra omkringliggende grønne områder. Er der fugtigt, alger og mos sætter de sig på fliserne og begynder at blomstre.

Hvordan renser jeg fliser for flisepest?

Der findes flere behandlinger mod flisepest. Prøv for eksempel kaustisk soda, brun sæbe eller Borup fliserens.

Kan jeg fjerne flisepest med kaustisk soda?

Ja, du kan blødgøre lavvæksten med kaustisk soda og skrabe det af bag efter. Men det kræver lidt tålmodighed, før kaustisk soda virker.

Kan jeg forebygge flisepest?

Ja, sørg for at holde dine fliser og deres fuger rene og fri for blade og mos, så mindsker du væksten.

Sådan virker 3byggetilbud.dk