Flisesand - Guide og priser

Vi tager her et kig på, hvad flisesand er og bestræber os efter at give dig mest mulig information om denne type sand.

Flisesand er et praktisk middel, der er vigtigt i bestræbelserne efter at lægge fliser i haven mv. Flisesand kan nemt købes billigt hos en lang række forhandlere, som vi også viser nogle af her i artiklen.

Vi vil her besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål om flisesand, så du kan blive klogere på hvad du skal være obs på samt få svar inden du køber.

Hvad er flisesand?

Flisesand er for det meste i størrelsen 0-4 millimeter pr. elementer, men kan også fås i størrelserne 0-2 millimeter og 0-8 millimeter. Det skal pointeres, at størrelsen måles på det fladeste led. Det er sand, som pakker sig, og som kan stampes. Det er det sidste lag, du lægger, inden du lægger din brolægning ovenpå. Flisesandet kan stampes af den simple grund, at det har ler i sig. Der er et højt indhold af okker, så det er en substans, som er nem at administrere og håndtere til de opgaver, man måtte have i sigte. Okkeret gør, at man kan forme sandet og stampe det, som man vil.

Sand til fliser er et must

Flisesandet er det, der sikrer et stabilt “fundament”. Hvis ikke man bruger flisesand, så har du ikke et stabilt underlag til fx fliserne. Sandet kan derfor sammenlignes med fundamentet på et hus, der får det hele til at stå. Hvis ikke man bruger flisesand, vil fliserne oftest ikke kunne ligge lige eller stabilt. Der vil også være en stor sandsynlighed for, at ukrudt hurtigt rager op. Sandet sikrer, at man ikke skal være bekymret for, at den slags sker. Sandet er med til at sikre eksempelvis en terrasse en langtidsholdbarhed, som du vil være tilfreds med både på den korte og lange bane.

flisesand til belægning af sten

Hvornår bruger man flisesand?

Flisesand bruges primært til belægning, fyldsand eller sandpuder. Det er et godt middel, hvis man gerne vil skabe et let underlag til mange former for fliser, som tilmed bliver nemt at styre. Sandet bruges også som underlag til terrassefliser og flisegangstier. Helt konkret kan sandet bruges til anlægning af f.eks. fliseterrasser eller -indkørsler. Sandet er nemlig med til at sikre, at fugerne bliver pæne og faste. Samtidig er det også med til at gøre livet surt for ukrudt, fordi de får svære kår, når flisesandet er en del af bebyggelsen.

Hvor meget flisesand skal jeg bruge?

Det afhænger selvfølgelig af størrelsen. Det er muligt at beregne, hvor meget sand man skal have for hvert projekt – hvilket du nemt kan gøre med en mængdeberegner. Vi har lavet en mængdeberegner, som giver dig svaret på, hvor meget sand du skal bruge – du skal bare skrive, hvad du har behov for og så får du det hele serveret.

Måleenhederne

Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvad de forskellige kubikmeter svarer til i kilo. En kubikmeter er det samme som cirka 1500 kilo. På den måde forstår man, hvor meget man har brug for. Man plejer dog fra de fleste sandudbydere at sikre sig ved at tænke i plus 15 %. Det vil sige, at man altid bør have in mente, at det kan blive mere end 1500 kilo, man har brug for pr. kubikmeter. Man lægger 15 % oveni, fordi der kan være en risiko for, at man kommer til at spilde eller ramme ved siden af. På den måde er man sikret, så hvis man kommer til at spilde noget sand, vil man have købt det ind, som man har mistet i spild. Det er helt normalt at regne med spild inden for alle former for byggeprojekter. Du kan få helt op til 24 ton, som svarer til 16 m3. Hvis du har brug for mere sand end dét, kan det altid aftales ved kontakt. Du kan også vælge, hvordan sandet skal komme – om det skal være aftippet, aflæsset med grab, vognlæs, eller om det skal være med vognlæs med hænger.

Hvordan skal sandet lægges?

Hvis man gerne vil sikre, at man har eksempelvis en terrasse, der er stabil både nu, men også langt ude i fremtiden, er det vigtigt, man bruger flisesand. Det første, man skal gøre, er, at man skal måle. Når det er gjort, skal man grave ud. Der skal være plads til, at man kan finde 15 centimeters bundsikringskurs, 12 centimeters stabilgrus og tre centimeter med afretningsgrus og haveflisen eller belægningsstenen. Derfor skal der være 35 centimeter i dybde og mulighed for, at man kan opbygge en terrasse, der er, som den skal være. Det er ofte en god ide, at man bruger vasket sand. Du kan godt regne med, at der skal være 1,3 gange så tykt et lag, inden sandet skal stampes. Det gør, at man for at sikre sig mod bundesikringslag på 15 centimeter skal have et ikke-stampet lag, der er omkring de 19,5 centimeter. Laget fungerer på en god måde, fordi det har en drænende effekt. Det gør, at vand hurtigere ledes væk. Og på den måde sikrer man sig også mod frost. Det er dog vigtigt at understrege, at sandet ikke må være for vådt. Det skal gøres fugtigt – så har man den rette vådhed.

Youtube video af Grus direkte

Sådan får du billig flisesand

Prisen på flisesand varierer alt efter størrelsen og typen af sand du skal bruge. Du kan få alt fra brolæggersand til fugesand – og alt fra 0-2mm til 0-4mm i bigbags. Der findes mange grusgrave, som du sagtens kan købe hos online og dermed anskaffe dig det billigst mulige flisesand til dit næste projekt.