Skærver af granit er en populær type belægningssten og naturstensprodukt, som anvendes både til indkørsler samt som dekorationssten til have, stier eller bede.

Stentypen findes i mange forskellige udgaver med hensyn til størrelser samt farver. Forskellighederne afspejler, hvorfra stenene geografisk kommer fra og udvindes.

Herunder kan du læse nærmere om de forskellige typer af naturstenen, og du kan få nyttig viden om leveringsformer samt priser og anvendelse.

Skærver skaber et smukt og tidløst udtryk, og det er et materiale, som har mange praktiske fordele.

Se priser

Hvilke udgaver af granitskærver findes der?

Naturstenen findes i 4 overordnede kategorier med hensyn til farve og nuance. Alt efter typen af dit projekt kan der være udgaver, som egner sig bedre end andre til bestemte formål. Skærverne varierer i størrelser. De mindste udgaver af naturstensproduktet findes med størrelser på 4-8mm i længderne og egner sig som løs belægning, der er nemt at rive. De store granitskærver måler op til 10-20cm og bliver ofte brugt som dekoration i og omkring havebede og stiler. Herudover kan du finde mellemstørrelser på 5-8mm, 8-11mm samt 11-16mm. Du får størst glæde af og funktionalitet med dine skærver, når du vælger nuance og størrelser efter dit formål. Læs også vores indlæg om perlesten, når du står overfor at renovere eller forskønne din have eller indkørsel.

Hvide granitskærver

De hvide udgaver af naturstenen udvindes fra klippeblokke i Norge. I haver og bede skaber stenudgaven et elegant og rent udtryk. Hvide skærver anvendes primært som dekorationssten.

Røde granitskærver

De røde skærver findes typisk i mix, hvor stenudgaven indgår i kombination med enten grå eller sorte stenudgaver. Den røde granit skaber et flot og elegant udtryk og egner sig som sten til bede eller i forbindelse med at lægge indkørsel.

Sorte granitskærver

Sorte skærver er et populært valg af naturstenen og egner sig til en lang række formål i og omkring haven. Den sorte farve skaber et flot og tidløst look, som finder anvendelse til både små og store projekter. Du finder mange størrelser på de sorte skærver.

Grå granitskærver

Du kan finde både lysegrå skærver samt blandet mix med grå skærver. Den grå udgave af naturstensproduktet egner sig til både dekorationer i haven samt som belægningssten til indkørslen.

Granitskærver i indkørslen eller til haven?

Når du vil sikre dig at få mest muligt ud af dine skærver, skal du bestille størrelse og nuance i forhold til dit projekt. Der er forskel på, om du har brug for belægning til indkørslen, eller om du har planer om at forskønne din have og har brug for natursten til bede eller anlæggelse af stier. Når du vil bruge skærverne til din indkørsel, skal du vælge udgaverne i mellemstørrelserne (8-11mm eller 11-16mm). Mellemstørrelserne er bedst i stand til at skabe en tæt og ‘pakket’ belægning, som kan give sig i forhold til vægtbelastning fra biler. Og med disse størrelser undgår du, at dine skærver sætter sig fast i bilens dækmønster eller i dine sko, når belægningen betrædes. De små skærver er et funktionelt valgt, når der er brug for løs belægning til havebede. Du kan nemt holde formen på dine dekorative havebede med små skærver, som du kan jævne ud ved at rive området. De store skærver er ideelle som smukke naturkantsten til havebede, som belægning til havebede eller som drænsten til placering langs din husmur. Har du brug for mere inspiration om brugen af natursten til indkørsel eller som dekoration til haven, kan du læse vores indlæg om pigsten. Granitskærver i indkørslen eller til haven

Hvordan foregår leveringen af granitskærver?

De populære og funktionelle skræver udvindes fra store granitklippeblokke ved sprængning. Dette skaber mange størrelser på naturstenen, som bliver sorteret efter størrelser. Når du bestiller dine skærver, vil leveringsformen afhænge af mængden. Skærverne kan leveres i løs vægt eller ved hjælp af kran fra lastbil. Afhængig af hvor store granitskærver og hvor mange m2 du har brug for, findes der forskellige leveringsformer:

  • Levering af granitskærver i 25kg poser
  • Levering af granitskærver i bigbags
  • Løs vægt

Når du bestiller dine skærver, kan du få dine natursten leveret til din adresse, hvor du skal bruge dem. Det er muligt for lastbilen at placere sig ved skellet af din ejendom og lade kranen aflevere bigbags i din have. Til mange private belægningsprojekter og haveformål leveres skærverne i bigbags. Du kan bestille bigbags i forskellige størrelser afhængig af vægt og massefylde på naturstensproduktet. Bigbags findes i 500kg og 1000kg udgaver. Når du får dine skærver leveret, vil du opleve, at stenene kan virke matte. Denne mathed på overfladerne skabes af støv fra stenenes opmagasinering. Så snart stenene er lagt på din gårdsplads, i din indkørsel eller i din have, og der er faldet regn, vil deres smukke overfladestrukturer og nuancer træde frem.

Hvor mange granitskærver pr. m2?

Når du skal bestille dine skærver, skal du kende til antal m2, som du skal dække med naturstenen. Der findes en brugbar tommelfingerregel, du kan anvende for at finde ud af den mængde skærver, du har brug for at bestille. Ved skærver med en belægningsgrad på 4 cm skal du gå ud fra følgende regel for naturstenens dækkeevne:

  • 500kg dækker 7,5m2

Det anbefales at dække større arealer (såsom stier og til indkørsel) med en belægningstykkelse på 4cm som minimum. Med denne tykkelse og belægningsgrad sikrer du dig, at dine skærver er i stand til at pakke sig i forhold til hinanden. Skærver af granit er belægningssten, som er nemme at vedligeholde selv i tykkere lag. Det er natursten, som kun bliver smukkere og mere elegante med tiden. Når du har brug for at anlægge større arealer med natursten, har skræver af granit den ekstra fordel, at de er billige at indkøbe i større mængder. Derved kan du komme til at fuldføre dit haveprojekt, når du anvender en type sten, som er både billig, elegant og slidstærk. Du kan selv lægge skærverne i enten din indkørsel, på din gårdsplads eller i din have. Dette er en praktisk fordel for dig, som vil klare arbejdet selv og spare yderligere penge på dine projekter. prisen på granitskærver

Hvad er prisen på granitskærver?

Prisen på naturstensproduktet afhænger af 3 overordnede forhold – hhv. valg af type af sten, ønskede mængde samt størrelsen på stenudgaven. Der er sten- og mixudgaver, som er dyrere at købe end andre. Dette handler om, at granitten er mere speciel, eller at den er mere kompliceret at udvinde. Når du ønsker billige granitskærver, skal du gå efter de sorte og grå produktudgaver. Prisen afhænger også af, hvor mange kg eller ton du har brug for. Der kan være penge at spare, når du indkøber et større parti. Uanset mængden af dine skærver er bigbags inkluderet i prisen.

Sådan lægger du granitskærver

De elegante og slidstærke skræver af granit kan bruges til mange forskellige formål i og omkring din bolig:

  • Indkørsler
  • Havegange
  • Bede

Når du skal have lagt en belægning med naturstensproduktet, har du brug for supplerende materialer. Du vil få brug for stenmel eller stabilgrus som underlag, som sikrer, at dine skærver forbliver i sin højde og på sin placering. Der er forskel på fremgangsmåde og arbejdsform, alt efter om du skal have lagt en indkørsel eller et havebed med naturproduktet. Indkørsler og stier er de projekter, som kræver størst planlægning. Til disse projekter skal der anlægges en bundopbygning og et bærelag. Det er vigtigt, at underlagene og bundlagene komprimeres ved brug af maskiner til formålet. Der skal i udregningen af behov for bærelag tages højde for den forventede belastning, som belægningen udsættes for. Til indkørsler med personbiler anbefales det at grave 30cm ned under den eksisterende overflade. Skal der køres tungere køretøjer, skal der graves 50cm ned. Når arealet er udgravet, skal der fyldes 20cm eller 40cm (afhængig af arealets dybde) vasket sand eller stabilgrus i udgravningen, som skal komprimeres. Herefter kan det være en god idé at lægge fiberdug udover arealet, så det mindsker risikoen for, at der vokser ukrudt op imellem skærverne. Underlaget afsluttes med et lag af stenmel, som skal være af samme farve, som dine skærver. Stenmelet skal være 2-4cm tykt. Nu kan skærverne blive lagt med en tykkelse på minimum 4cm. Det anbefales at lægge et lag på 6cm, så du slipper for at skulle fylde efter med jævne mellemrum. Til små havebede er der ikke behov for at forberede et stabilt underlag. Dog kan det også i denne forbindelse være en god idé med en fiberdug, som kan holde skærverne på plads og minimere forekomsten af ukrudt. beregn mængden

Mængdeberegning af granitskærver

Når du skal finde ud af, præcis hvor mange kilo skærver af en bestemt udgave du har brug for, skal du kende til antal m2 samt den ønskede belægningstykkelse. Det kan være svært selv at skulle udregne det præcise resultat i forhold til antal bigbags du skal bruge. Du kan med fordel gøre brug af en praktisk mængdeberegner, når du vil være sikker på at bestille lige præcis den mængde skærver, som passer til dit projekt. Til de større anlægsprojekter i forbindelse med indkørsler og havestiler anbefales det at bestille en større mængde hjem, end der umiddelbart er brug for. Det er naturligt, at der bliver brug for supplerende skærver til afretning.

Se priser

Comments are closed.