Jordvarme

Jordvarme er en energivenlig opvarmningsmetode, der vil tjene sig selv ind over tid. Denne opvarmningsmetode er effektiv og miljøvenlig og har samtidig en lang levetid.

Hvordan virker jordvarme?

Jordvarmepumpen består af et lukket kredsløb af slanger, der ligger cirka en meter under jorden.  Disse slanger er oftest af kobber og overtrukket med PE-beskyttelsesbeklædning. I slangerne cirkulerer kølervæske eller sprit, der opfanger varmen i jorden. Mængden af dette kølemiddel reguleres af en drøvleventil. En fordampning af kølemidlet gør, at der dannes en gasart. En kompressor hæver trykket af denne gas, og temperaturen øges til 100 grader, inden det i kondensatoren afgiver varmeenergien til husets varmesystem og varmtvandsbeholderen. Der afgives så meget varme, at temperaturen på gassen falder til mellem 40 og 65 grader. Denne opvarmningsmetode giver både varme i huset og varmt vand i hanerne.

Fordele og ulemper ved jordvarme

Fordele:

  • Producerer 3 gange mere energi end du bruger.
  • Man kan glæde sig til en elregning besparelse på 50 procent (afhængigt af elpriserne).
  • Lydsvag og fuldautomatisk.
  • En jordvarmepumpe kan forventes at leve op til 20 år, og resten af det nedgravede udstyr kan leve helt op til 40 år.

Ulemper:

  • Jordvarme er pladskrævende, da nedgravningen af slangerne skal kunne lade sig gøre.
  • Det er en større investering (cirka 120.000 til 140.000 kroner i et parcelhus på 130 m2).
  • Boligen skal være velisoleret. Hvis dit hus ikke er velisoleret, vil det blive svært at opnå tilstrækkelig varme, og det vil blive meget dyrt at holde jordvarmeanlægget kørende.

Lodret jordvarme

Lodret jordvarme er for dig, der ikke har en grund der er stor nok til et jordvarmeanlæg. Her bores slangerne lodret ned i jorden i en dybde af 160 meter. Dette er dog svære at vedligeholde, og afhænger udelukkende af varmen i jorden – man kan altså ikke benytte den passive solenergi, der særligt finder sted om sommeren.