Stenmel – Hvad koster det? Hvad bruges det til?

Her finder du de bedste priser på stenmel samt en komplet guide til hvad det er, hvor du kan bruge det og hvordan du bør lægge det.

Hvad er stenmel?

Stenmel består af enten knust granit eller knuste sten. Det findes som regel i en sort eller grå farve, men det findes også i flere andre farver.

Stenmal anvendes oftest som belægning, ligesom det også kan være særligt velegnet til at fuge med mellem fliser. Derudover kan man også stampe det og dermed bruge det til etablering af stier.

En af fordelene ved stenmel er, at det kan pakke sig rigtigt godt sammen, fordi det er kantet. Det betyder, at det ikke kan blæse væk eller blive skyllet væk, når det regner eller blæser.

Stenmel af knust granit

De fleste kender denne form for stenmel, som enten er sort eller grå. Kigger man nøje efter, vil man kunne se de skarpe kanter, som giver en høj friktion. Det er derfor, det er særligt velegnet til fuger mellem fliser, da det i så fald vil blive liggende under regnvejr og stormvejr.

Stenmel af knuste sten (bakkestenmel) – til brug mellem fliser

Bakkestenmel er betegnelsen for stenmel lavet af knuste sten. Det har en brunlig farve, men ligesom stenmelet af knust granit er det også kantet og bliver liggende under stormvejr og regnvejr. Det kan derfor også anvendes i fugerne mellem fliserne.

Det er dog en lidt grovere variant, og det er derfor særligt velegnet, hvis der er store fuger mellem fliserne. Derudover kan det også anvendes som den eneste form for belægning enten i indkørslen, på en ridebane eller på en parkeringsplads. Selv når det ligger helt frit, kan det nemlig stort set ikke rykke på sig uanset vejrtypen.

Hvad bruger man stenmel til?

Stenmel bruges flittigt af offentlige instanser til forskellige former for belægninger. Det kan blandt andet være belægninger på ridebaner eller parkeringspladser, men det kan også med stor fordel anvendes i haven.

Stenmel til indkørsel

Skal man lægge fliser eller grave ud til en ny indkørsel, kan man benytte sig af stenmel i stedet for afretningssand.

Stenmel mellem fliser

Det kan også bruges i stedet for flisesand, hvis man skal lægge en ny fliseterrasse.

Derudover kan det også bruges i akvarier, til forbedring af jorden i haven og til at opnå en optimal gødningsblanding. Der er med andre ord ikke ret mange grænser for, hvad man kan og ikke kan bruge stenmel til.

Etablering af petanquebaner

Stenmel er dog også særligt anvendeligt til sportslige aktiviteter, som for eksempel petanquebaner. Skal man anlægge en petanquebane, skal man først og fremmest grave ud til banen. Dette gør man ved at fjerne omkring 35-40 centimeter af jorden. Er der meget ler i jorden, kan man være nødt til at lægge et dræn.

Skal banen leve op til de officielle standarder, skal den som minimum være 4 meter i bredden og 15 meter i længden.

Når jorden er blevet fjernet, gælder det om at jævne underlaget, inden der lægges en bundsikring på. Bundsikringen skal bestå af stabilgrus og sand, og den gør, at vand afledes fra området. Derfor skal det også være på 10-15 centimeter.

På bundsikringslaget skal der ligge et lag stabilgrus på 15-20 centimeter. Det er med til at sikre en flot og jævn overflade. Når stabilgruset er lagt ud, skal det planeres ud ved hjælp af en pladevibrator. Det sidste lag skal bestå af 4 centimeter stenmel. Det vil gøre, at man får de mest optimale forhold på petanquebanen.

Sidst men ikke mindst kan det være en rigtig god ide at lægge plænekantsten rundt om petanquebanen. Det vil give et flot æstetisk udseende, og samtidig vil det også gøre det sværere for græs og ukrudt at komme ind på banen.

Stenmel belægning i haven – lav en stenmel sti

Til havestier kan stenmel være en god ide frem for almindelig grus. De knuste sten, der er skarpere end hvad vi kender fra almindelig grus, binder stenmel belægningen bedre og giver en pænere og mere ensartet belægning på stien. Derudover kan en stenmel sti fås i flere forskellige farver, hvilket også giver gode muligheder for at tilpasse til din haves udtryk.

Læs evt. mere om belægninger i haven her.

Vælg mellem mange forskellige farver

Som nævnt består stenmel af noget meget fint, nærmest pulveriseret knust granit. Det betyder, at man kan få stenmel i mange af de samme farver, som man kan få granit i. Det er blandt andet følgende farver:

  • Lysegrå
  • Rød
  • Hvid
  • Sort
  • Blåsort

Fordi det findes i så mange forskellige farver, er det muligt at bruge det sammen med granitskærver. På den måde kan man opnå et flot og jævnt resultat. Bruger man stenmel som underlag til granitskærver, skal man være opmærksom på, at skærverne kommer til at ligge meget fast. Bruger man i stedet for stabilgrus som underlag til skærverne, vil grusets farve skinne igennem, og det undgår man dermed ved at anvende stenmel i stedet for.

Stenmel – hvor tykt et lag skal jeg lægge?

Det kan være meget svært at gætte sig til, hvor meget stenmel man skal bruge til sin opgave, og det kan derfor være en god ide at foretage en konkret beregning af forbruget.

Det kan være svært at beregne det egentlige forbrug, hvis man skal bruge det til fugerne mellem fliser. Der findes dog nogle smarte stenmelsberegnere, som kan hjælpe en med at beregne, hvor meget stenmel man skal bruge til opgaven. Man skal bare oplyse målene på fliserne eller stenene samt det samlede areal.

Skal man i stedet bruge stenmel til en petanquebane, en ridebane eller som et stabiliserende lag, vil det være ret nemt at beregne forbruget. Her skal man gange længden og bredden af det pågældende område med tykkelsen på laget.

Skal man eksempelvis etablere en petanquebane på 4 meter i bredden og 15 meter i længden, og som samtidig har en lagtykkelse på 4 centimeter, ser regnestykket således ud: 15 x 4 x 0,04 = 2,4.

Det betyder, at man skal bruge 2,4 kubikmeter stenmel til banen, og det vejer 1600 kg per kubikmeter. Det er dermed ret nemt at beregne, hvor meget man skal bruge.

Hvad er prisen på stenmel?

Stenmel priser kan variere rigtigt meget alt afhængigt af, hvor man køber det henne, og om man ønsker at få det leveret. Det kan hurtigt komme til at koste ca. 1600 kroner per kubikmeter. Til gengæld svarer en kubikmeter stenmel til ca. 1,5 ton, så dyrere er det heller ikke. Så din stenmel pris afhænger altså af flere faktorer.

Sørg altid for at få et tilbud og/eller gennemse mulighederne hos de forskellige forhandlere.

Hvor kan man købe det henne?

Man kan købe stenmel alle de samme steder, som hvor man kan købe granitskærver og andre former for sten. Hvor man vælger at købe det henne afhænger dog i høj grad af, hvordan man ønsker at få det leveret.

Man skal for eksempel bruge mere end 3 tons stenmel for at etablere en petanquebane, og det er derfor typisk ikke helt ligetil at hente det selv. Den nemmeste løsning er derfor at få det leveret til døren.

stenmel fra haveglad

Et udvalg af stenmel fra haveglad.dk

Sådan foregår leveringen

Man kan overordnet set få fingrene i sit stenmel på fire forskellige måder, og hvad man vælger, afhænger af, hvad man selv foretrækker:

  • Tippet af: En lastbil vil levere stenmelet og tippe det af i indkørslen eller ved kantsten. Man skal selv sørge for efterfølgende at flytte det derhen, hvor der skal ligge.
  • Aflæsning med grab: Man kan også vælge at få det læsset af fra en lastbil med grab. I så fald vil man få leveret bunken af stenmel på et ønsket sted på grunden. Det kræver dog, at grabben kan nå fra vejen af og ind til det ønskede sted. Som regel er der tale om en afstand fra vej til leveringsstedet på maksimalt 10 meter.
  • Levering i bigbag: Lastbilen afleverer stenmelet i en bigbag i indkørslen eller ved kantsten. Man skal dermed selv sørge for at flytte det efterfølgende.
  • Hent selv: Det er også muligt at hente det selv, hvis man har en trailer til rådighed. De fleste forhandlere tilbyder gratis læsning af stenmelet i traileren, og så skal man selv sørge for at få det af traileren, når man kommer hjem.

Hvordan lægger man stenmel?

Det er rimelig ligetil at udlægge stenmel, og det skal lægges ud på den samme måde, uanset hvad man skal bruge det til.

Man skal altid starte med at grave 35-40 centimeter ud, så området bliver plant, og man dermed får etableret et holdbart fundament. Efterfølgende skal jorden planes godt ud, inden der lægges et bundsikringslag. Bundsikringslaget har til formål at sørge for, at vand kan løbe væk fra området, når det regner eller har sneet. Det skal bestå af en kombination af stabilgrus og sand, og dybden skal være på 10-15 centimeter.

Herefter skal man lægge et 15-20 centimeters lag stabilgrus på bundsikringslaget, som skal planere det øverste lag. Planeringen foretages lettest med en pladevibrator.

Slutteligt skal der lægges et lag stenmel på ca. 4 centimeter, inden det planes ud.

Ønsker du ikke selv at varetage opgaven? Så kan du også få en professionel til at klare opgaven. Hos 3byggetilbud.dk kan du indhente 3 tilbud på lægning af stenmel. Det er 100% gratis og uforpligtende.

Fordele ved stenmel

Fordelene ved stenmel er, at det kan modvirke ukrudt, og samtidig kan det også give en meget stærk og robust fuge mellem fliser og lignende.

Ulemper ved stenmel

Stenmel kan misfarve belægningen, hvis man for eksempel lader det ligger på sin terrasse eller i indkørslen, mens det regner.

OBS: Hvis man vil undgå misfarvninger på belægningen, er det derfor meget vigtigt, at man ikke efterlader det på belægningen, og at man ikke gør det vådt under arbejdet.

Alternativer til stenmel

Der kan være flere forskellige årsager til, at man ønsker at undgå at anvende stenmel. I så fald findes der en lang række alternativer, herunder blandt andet grus, slotsgrus, fugesand, sand og almindeligt strandsand.

Langt de fleste typer sand fungerer som et rigtigt godt alternativ til stenmel. Det skyldes blandt andet, at det ligger meget stabilt, og derudover er det meget let at planere ud. Ulempen er dog, at det ikke har den samme høje friktion som stenmel. Det kan dermed godt komme til at fyge mere, når det stormer, end det ville have gjort, hvis man i stedet for havde lagt stenmel.

Vælger man i stedet for at lægge grus ud som alternativ til både sand og stenmel, vil det fyge mindre end sand. Omvendt vil det til gengæld være sværere at planere ordentligt ud, så man får et flot og jævnt resultat.

Som det fremgår, findes der en række fine alternativer til stenmel, men de har alle sammen deres fordele og ulemper – ligesom stenmel i øvrigt har det. Der er dog en grund til, at man stadig i rigtig mange tilfælde anvender stenmel til mange forskellige formål. Det er generelt bare et rigtigt godt og solidt materiale, der har et utal af forskellige anvendelsesmuligheder.

Har man behov for et materiale, som man kan regne med, bliver liggende, når det regner eller blæser kraftigt, så bør man nøje overveje, om ikke stenmel vil være den mest ideelle løsning.